ЗІ при організації конфіденційного зв’язку

Під витоком інформації в каналі телефонного зв’язку розуміється навмисне і несанкціоноване її одержання ЗЛ з використанням технічних засобів. Одержання такої інформації можливо трьома шляхами:

· прямим підслуховуванням;

· підслуховуванням з використанням пристроїв, аналогічних тим, що застосовують власники інформації;

· записом інформації з наступною її обробкою за допомогою спеціальних засобів.

Телефонним каналом зв'язку звичайно є або провідна лінія зв’язку, або канал радіообміну.

У першому випадку перехоплення конфіденційного зв’язку здійснюється безпосереднім підключенням до телефонної мережі, включаючи зв’язну апаратуру, чи зняттям побічного електромагнітного випромінювання ліній зв'язку. Доступ до каналів зв’язку (вузлам комутації і до кабелів зв’язку) для сторонніх осіб обмежений чи утруднений. Дійсно, вузли комутації звичайно розміщаються в охоронюваних приміщеннях, а кабелі прокладаються в підземних траншеях чи тоннелях метро. Помітно легше перехоплювати інформацію на абонентських лініях у житлових будинках чи в установах і фірмах. Часто ЗЛ, будучи співробітниками організацій, підслухують конфіденційні розмови у виділених приміщеннях. Варто помітити, що при підключенні пристроїв, що підслухують, до телефонного каналу, їх неважко виявляти унаслідок зміни навантаження в каналі. Однак побічні випромінювання можна підсилити і прослухувати за допомогою досить простих приймачів, виявлення яких є дуже складною задачею.

В другому випадку (тобто при використанні радіоканалів) доступ до інформації практично необмежений.

Звідси випливає, що незахищеність каналів зв’язку вимагає використання засобів шифрування. Існують різні методи і пристрої шифрування від простого кодування до складних алгоритмів перетворень інформації. Пристрою, що реалізують такі перетворення, звичайно називають скремблерами (scrembler) чи маскираторами. Місце включення такого засоба в канал зв’язку може бути різним і залежить від ряду факторів. Якщо необхідно захиститися від витоку по будь-яких шляхах, то його необхідно включати на вході в телефонний апарат. Якщо важливою є задача захиститися від витоку інформації по каналах зв’язку, то достатньо пристрій уключити на виході телефонного апарата. Якщо ж необхідно запобігти витік інформації тільки на окремих ділянках мережі, досить його включити на вході цієї ділянки.

При виборі виду шифрування телефонних каналів зв’язку необхідно виходити з наступних міркувань: фінансових, необхідного часу збереження таємниці телефонної розмови, оперативності передачі повідомлень і т.д.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 553;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.