Водно-сольовий обмін

Усі хімічні та фізико-хімічні процеси в організмі здійснюються у водному середовищі.

Вода виконує в організмі наступні функції:

1) служить розчинником продуктів харчування та обміну;

2) переносить розчиненні речовини;

3) послаблює тертя між поверхнями тіла людини;

4) приймає участь у регуляції тамператури тіла.

Загальний вміст води в організмі дорослої людини складає 50-60% від її маси (40-45 л). Вода потрапляє в організм через травний тракт. Деяка кількість води утворюється в самому організмі — у процесі обміну речовин. Разом з водою до організму потрапляють і мінеральні речовини (солі). Біля 4% сухої маси їжі повинні складати мінеральні сполуки.

Важливою функцією електролітів є участь у ферментативних реакціях. Особлива роль належить йо- нам, котрі необхідні для активізації ферментів, які пов’язані з переносом та вивільненням енергії. Електроліти приймають участь і в регуляції кислотно-основного стану в організмі.

Натрійзабезпечує постійність осмотичного тиску в міжклітинній рідині, приймає участь в утворені мембранних потенціалів, у регуляції кислотно-основного стану. Значна кількість натрію знаходяться в кістковій тканині — депо натрію.

Калійзабезпечує осмотичний тиск у внутрішньоклітинній рідині, стимулює утворення ацетилхоліну. Синтез і відкладання глікогена в тканинах відбувається з поглинанням йонів калію. Нестача йонів калію гальмує анаболічні процеси в організмі.

Хлорявляється важливим аніоном позаклітинної рідини, забезпечує постійність осмотичного тиску.

Кальцій і фосфорзнаходяться в основному в кістковій тканині (більше 90%). Вміст кальцію в плазмі крові являється однією з біологічних констант. Незначні порушення в рівні цього йона можуть приводити до найважчих наслідків для організму. Зниження рівня кальцію в крові викликає несвідомі скорочення м’язів, судоми. Внаслідок зупинки дихання настає смерть. Підвищення рівня кальцію в крові


 


 

Таблиця 11.2

Основні принципи раціонального збалансованого харчування

· енергетична цінність добового раціону повинна відповідати енерговитратам організму;

· оптимальне співвідношення між білками, жи- рами та вуглеводами;

· наявність в їжі вітамінів, макро- та мікроелемен- тів;

· наявність в їжі незамінних та захисних компоне- нтів;

· дотримання режиму харчування;

· добра засвоюваність їжі (залежить від її складу та способу приготування);

· високі органолептичні властивості їжі;

· санітарно-епідемічна нешкідливість їжі


 

 

супроводжується зменшенням збудливості нер- вової та м’язової тканин, утворенням ниркових ка- мінців. Кальцій необхідний для побудови кісток, тому він повинен потрапляти в достатній кількості в організм з їжею.

Фосфорприймає участь в обміні багатьох речо- вин, входить до складу макроергічних сполук (АТФ). Велике значення має відкладання фосфору в кістках.

Залізознаходиться в організмі у вигляді ком- плексних солей. Залізо входить у склад гемоглобіну, міоглобіну, у склад ферментів, які приймають участь в окисно-відновних реакціях. Недостатнє надходження в організм заліза порушує


синтез гемоглобіну. Добова потреба заліза дорослої людини складає 10-30 мкг.

Йодв організмі міститься в невеликій кількості, але його значення велике. Йод входить у склад гормонів щитоподібної залози, які впливають на всі процеси обміну, ріст і розвиток організму.

Енергетичний обмін

Усі процеси життєдіяльності здійснюються з використанням енергії. У процесі утворення макроергів частина енергії виділяється у вигляді тепла – первинне тепло. Після використання АТФ частина енергії трансформується в тепло – вторинне тепло. Витрачені енергетичні ресурси постійно відновлюються за рахунок їжі. Енергетична цінність вуглеводів - 4,1 ккал/г (17,16 кДж/г), білків - 4,1 ккал/г (17,17 кДж/г), жирів - 9,3 ккал/г (38,94 кДж/г).

Одиниці вимірювання енергії

- калорія(1 кал) = 4,2 джоуля (Дж), - джоуль (1 Дж) = 0,24 кал Одиниці вимірювання інтенсивності обміну: 1 Вт = 0.014 ккал/хв = 0,84 ккал/год. = 20.16 ккал/добу


Основний обмін — це мінімальна кількість енергії, яка необхідна для підтримки нормальної життєдіяльності організму при певних умовах:

— стан повного спокою;

— натщесерце;

— лежачи при повному розслабленні м’язів;

— при температурі комфорту. Основний обмін залежить від:

— віку (табл. 11.3);

— росту;

— маси тіла;

— статі.


Таблиця 11.3

Вік Основний обмін
ккал/добу ккал × м -2 × добу -1 ккал × кг -1 × г -1
1-й день 1,5
1 міс 2,0
3 міс 2,3
6 міс 2,3
9 міс 2,3
1 рік 2,4
3 роки 2,1
5 років 2,0
10 років 1,6
14 років 1,4
Дорослі 1,0

 

Вікові зміни основного обміну


Середня величина основного обміну дорослого дорівнює 1 ккал за 1 год на 1 кг маси тіла. Під час сну при мінімальному тонусі скелетних м’язів обмін речовин стає нижчим від рівня основного обміну. Належ-


ний основний обмін (такий, що повинен бути в нормі в конкретної людини) визначається за таблицями Гаріса-Бенедикта. Реальний основний обмін (визначається шляхом прямої чи непрямої калориметрії) не повинен у нормі відрізнятися від належного більше, ніж на 10-15%.

Загальний обмін – уся енергія, яку виробляє організм за одиницю часу для виконання ро- боти, на теплоутворення й для створення запасів енергії.

Специфічно-динамічний вплив їжі– підвищення обміну після прийому їжі (до 10-12 годин). Особли- во цей вплив виражений при надходженні білків (зростає до 30%).

При трудовій діяльностівідбувається найбільший приріст енерговитрат. Доросле населення за рів- нем загального обміну може бути поділено на 5 груп:

1-ша – зайняті переважно розумовою працею, 2200-2800 ккал; 2-га – зайняті легкою фізичною роботою, 2350-3000 ккал;

3-тя – зайняті фізичною роботою середньої важкості, 2500-3200 ккал; 4-та – зайняті важкою фізичною роботою, 2900-3700 ккал;

5-та – зайняті дуже важкою фізичною роботою, 3900-4300 ккал.

Потреба організму жінок в енергії приблизно на 15% нижча, ніж у чоловіків.

 

Таблиця 11.4








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.