Ревізія маркетингу.

Кожне підприємство повинно періодично проводити оцінку свого підходу до маркетингової діяльності та його відповідності мінливих умов зовнішнього середовища. У Ф. Котлера цей вид контролю названий ревізією маркетингу: «Ревізія маркетингу - комплексне, системне, неупереджене і регулярне дослідження маркетингового середовища фірми (або її організаційної одиниці), її завдань, стратегій та оперативно-комерційної діяльності з метою виявлення виникаючих проблем і можливостей, що відкриваються для вироблення рекомендацій щодо вдосконалення маркетингової діяльності фірми ». Метою ревізії маркетингу, таким чином, має бути виявлення наявних проблем в організації маркетингової діяльності і розробці відповідних заходів щодо їх подолання.

У рамках ревізії маркетингу проводиться детальний аналіз інформаційної бази планування, контроль цілей і стратегій, заходів маркетингу, організаційних процесів і структур.

Маркетинговий аудит починається із зустрічі керівника компанії з аудитором і вироблення угоди про цілі дослідження, охопленні, глибині, джерелах даних, формою звітності та часу проведення. Складається детальний план: кого опитати, які питання задати, коли і де зустрітися і т.д. Основне правило маркетингового аудиту: не можна покладатися на дані і думки одних лише менеджерів компанії. Опитати слід і клієнтів, і постачальників.

Ревізію маркетингу підприємство може проводити як власними силами (внутрішній аудит), так і залучаючи для цієї роботи незалежних експертів (зовнішній аудит). У того й іншого методу є переваги і недоліки.

При проведенні ревізій власними силами підприємство може вирішувати всі пов'язані з цією роботою проблеми швидко і оперативно. Крім того, внутрішній аудит маркетингу обходиться значно дешевше, ніж зовнішній. Для ревізорів - співробітників підприємства може бути доступна вся без обмеження службова інформація, в тому числі і конфіденційного характеру. Внутрішнім ревізорам немає необхідності вникати у специфічні питання організації виробництва і реалізації продукції підприємства - вони професійно обізнані з цих питань.

Недолік внутрішнього аудиту в тому, що далеко не у всіх випадках можлива об'єктивна і неупереджена оцінка стану справ на підприємстві. Співробітники адаптовані до внутрішньої середовищі і можуть не звернути уваги на окремі, навіть суттєві, недоліки в маркетинговій діяльності.

Залучення до ревізії сторонніх організацій або професіоналів-консультантів дозволяє подолати такий недолік внутрішнього аудиту та, крім того, забезпечує підприємству більш глибоке пророблення проблем, вихід на об'єктивні та неупереджені результати обстеження маркетингової діяльності і вироблення ефективних рекомендацій щодо її вдосконалення.

Послуги зовнішніх маркетингових ревізорів можуть обійтися підприємству значно дорожче внутрішнього аудиту, але дають значно більше шансів на поліпшення всієї виробничо-комерційної діяльності, зниження ризику від виникнення різних небажаних ситуацій у внутрішній і зовнішній середовищі підприємства.








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 794;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.