Управління фінансовою системою

Управління - це сукупність засобів та методів цілеспрямованого впливу суб'єкта управління на об'єкт для досягнення певного результату.

Управління фінансами - це складова управління економікою, його здійснює спеціальний апарат з допомогою специфічних прийомів і методів.

Об'єктами управління виступають фінансові відносини, у тому числі відносини, пов'язані з формуванням і використанням фондів грошових коштів.

Суб'єктами управління є держава (в особі законодавчих і виконавчих, у тому числі фінансових органів), фінансові служби підприємств, організацій, установ.

Сукупність усіх організаційних структур, які здійснюють управління фінансами, утворюють фінансовий апарат.

В управлінні фінансами визначають такі функціональні елементи:

Ø планування, яке займає важливе місце в управлінні фінансами, тому

що саме в ході планування кожен суб'єкт господарської діяльності оцінює свій фінансовий стан, виявляє резерви збільшення фінансових ресурсів, напрями їх ефективного використання;

Ø стратегічне управління - загальне управління фінансами, яке включає

дії, що розраховані на довгострокову перспективу і вирішення глобальних завдань розвитку фінансової системи країни, суб'єктів господарської діяльності;

Ø оперативне управління, як комплекс заходів, що проводяться на

основі оперативного аналізу конкретної фінансової ситуації. Мета оперативного управління - досягти максимального ефекту за мінімальних затрат шляхом своєчасної зміни фінансових відносин, маневрування фінансовими ресурсами;

Ø контроль, який пронизує всі стадії управлінської діяльності та має

велике самостійне значення. У процесі контролю зіставляють фактичні результати із запланованими, виявляють резерви.

В Україні в системі органів управління фінансами доцільно виділити органи стратегічного і оперативного управління фінансами.

Стратегічне управління фінансами на загальнодержавному рівні здійснюють ВРУ, КМУ, Президент України. Стратегічне управління виражається в установленні обсягів фінансових ресурсів на перспективу для реалізації цільових програм, пов'язаних з розвитком економіки України, проведенням її структурної перебудови, зміцненням аграрно-переробного комплексу, а також вирішенням соціальних проблем.

Оперативне управління фінансами - це головна функція Міністерства фінансів України; Державної казначейської служби України; Державної податкової адміністрації України; фінансових служб міністерств, відомств; дирекцій позабюджетних фондів; а також страхових організацій, підприємств та установ і т. п.

 








Дата добавления: 2015-12-10; просмотров: 942;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.