Безліфтові галерейні й коридорні житлові будинки

Галерейні й коридорні житлові будинки в основі своєї планувальної структури мають розвинену горизонтальну комунікацію - галерею або коридор, за допомогою яких квартири з'єднуються зі сходами. Вони мають мінімальне число сходів і відрізняються простотою конструктивних схем.

Галерейний тип будинку призначений тільки для теплого клімату. Основним його достоїнством є те, що всі квартири в ньому мають двосторонню орієнтацію, що створює гарні умови для інсоляції й наскрізного провітрювання. У галерейних і коридорних будинках можуть розміщуватися як невеликі квартири, так і багатокімнатні квартири.

Планувальні схеми галерейних безліфтових будинків можна звести до трьох основних груп: лінійні, згруповані й просторові.

Конфігурація лінійних будинків може бути: прямокутною, зі зміщенням квартир і криволінійною. Довжина будинків з одними сходами, зазвичай, не перевищує 40 м, однак зустрічаються будинки довжиною до 50 м.

Різновидом галерейних будинків є галерейно-секційні будинки. В них входи у квартир влаштовують за допомогою невеликих відкритих балконів-галерей. Дома складаються з окремих відрізків-секцій, кожна з яких має свої сходи. Секції звичайно містять від двох до шести квартир.

Іншим різновидом галерейних будинків є галерейні будинки терасової структури. У галерейних будинках тераси звичайно бувають із одного боку, а галереї розташовуються із протилежної.

Згруповані галерейні будинки складаються з 2 або декількох прямокутних блоків, об'єднаних сходами. Форма таких будинків досить різноманітна, блоки можуть розташовуватися під різними кутами.

Просторові схеми галерейних будинків застосовуються, зазвичай, при створенні житлових комплексів і мають різноманітні форми в плані (замкнуті й напівзамкнуті із внутрішніми дворами).

У будинках коридорного типу коридори для створення необхідних санітарно-гігієнічних умов повинні мати відповідну ширину, освітленість і провітрювання. Ширина коридору повинна бути не менш 1,4 м при його довжині не більше 40 м і 1,6 м - при довжині понад 40 м. Коридори повинні мати природне висвітлення, для чого в їх торцях роблять вікна, а при великій довжині коридору - додатково світлові накопичувальні простори.

У житлових будинках коридорного типу довжина загальних коридорів не повинна пе­ревищувати в разі освітлення через світлові прорізи в зовнішніх стінах з одного торця - 24 м, з двох торців - 48 м. За більшої довжини коридорів необхідно передбачати додатково природне освітлення через світлові кармани. Відстань між двома світловими карманами повинна бути не більше 24 м, а між світловим карманом і світловим прорізом у кінці коридору - не більше 30 м. Ширина світлового кармана повинна бути не менше половини його глибини (без урахування ширини прилеглого коридору). Допускається освітлювати коридори довжиною до 12м, розташовані по обох боках сходової клітки, другим світлом через двері, що ведуть до цієї сходової клітки, засклені армованим склом. Коридори в будинках-інтернатах для осіб похилого віку і сімей з інвалідами повинні мати природне освітлення через вікна у зовнішніх стінах будинків при довжині коридору більше 10 м. Відстань між двома світловими карманами у таких будинках повинна бути не більше 16м.

Коридорні будинки середньої поверховості проектують, зазвичай, прямокутної форми, або прямокутними зі зміщенням у плані будинку. Але зустрічаються й більш складні форми плану. До недоліків коридорних будинків можна віднести недостатню ізоляцію квартир від коридору, як джерела шуму, обмежену орієнтацію й відсутність наскрізного провітрювання.

У житлових будинках коридорного типу і гуртожитках коридори слід розділяти проти­пожежними перегородками на ділянки, довжина яких встановлюється ДБН, але не більше 30 м одна від одної та від торців коридорів. Типи протипожежних перегородок визначаються згідно з 5.26 ДБН B.1.1-7.

У житлових будинках коридорного і галерейного типу з умовною висотою до 26,5 м включно при загальній площі квартир на поверсі 500 м2 і більше загальні коридори (галереї) повинні мати виходи не менше ніж на дві звичайні сходові клітки типу СК1.

Житловий будинок галерейного типу з галереями на кожному поверсі:
а - загальний вигляд, б - план поверху; в - план однокімнатної квартири; г - план двокімнатної квартири

Группа архитекторов «AtelierThomasPucher» из Австрии одержала победу на конкурсе проектов ViertelZweiPlus. Суть его в том, чтобы придумать наиболее оригинальный план комплекса в одном из районов Вены. Назначение здания – жилой комплекс.

 








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 2660;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.