Безліфтові секційні житлові будинки.

Такі будинки висотою від 2-х до 5-ти поверхів застосовують у будь-якому кліматичному районі в міському й сільському будівництві.

Секція житлового будинку- це частина поверху, де квартири мають вихід на одну сходову клітку безпосередньо або через коридор, відокремлена від інших частин будівлі глухими стінами.

Секції проектуються рядовими, торцевими, кутовими, поворотними, широтной або меридіональної орієнтації, в поперечних і поздовжніх несучих стінах з використанням каркаса, із застосуванням різних типів квартир (від однокімнатних до шестикімнатних) на поверсі. Секційні будинки складаються з однієї або декількох однакових чи різних за плануванням секцій і відрізняються поверховістю, довжиною й конфігурацією плану.

Типи секцій.

Секції бувають двох-, трьох- і чотириквартирними. Відповідно до кількості й типу квартир прийнято умовну позначку типу секцій: 3-4, 1-2-3, 2-2-2-2, де кількість цифр відповідає кількості квартир у секції, а значення цифр - кількості кімнат у кожній квартирі.

За орієнтацією секції бувають: широтної й меридіональні, необмеженої, частково обмеженої й обмеженої орієнтації.

Широтні секції мають велику містобудівну маневреність, тому що можуть бути використані з різноманітною орієнтацією.

Меридіональні секції мають обмежену орієнтацію й застосовуються тільки в напрямку поздовжньої осі будинку з півночі на південь. В ІІІ кліматичному районі, де обов'язковою умовою комфортності квартир є наскрізне або кутове провітрювання, меридіональні секції з однобічними квартирами не застосовуються.

Залежно від розміщення в плані будинку розрізняють три основних типи секцій: рядові, торцеві й поворотні, причому кожна з них може мати різні варіанти форми плану. Рядові секції мають дві зовнішні стіни, торцеві - три. Найбільш просте рішення торцевої секції складається в повторенні рядової секції тільки зі зміною конструкції торцевої стіни. Але можливо й зміна планування секції зі збільшенням числа кімнат або числа квартир у секції.

Поворотні секції можуть мати різні кути повороту. У масовому будівництві найчастіше зустрічаються секції з поворотом на 90о (так звані кутові) і 135о.

Іноді для створення складних у плані житлових груп застосовують секції ускладненої форми: хрестоподібні, у вигляді трилисника й секції вільної форми.

           
 
     
 

 

 









Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1160;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.