Загальні умови забезпечення надійності та безпекибудівель і споруд.

Будь-яка будівля повинна відповідати трьом головним вимогам:

КОРИСТЬ-МІЦНІСТЬ-КРАСОТА

Тобто, будівля обов'язково повинна відповідати функціональному призначенню, в ньому мають бути створені найбільш оптимальні безпечні умови для людини, а також будинок повинен бути привабливим за своїм зовнішнім (екстер'єром) і внутрішнім (інтер'єром) виглядом, сприятливо впливати на психологічний стан і свідомість людей.

Якість середовища залежить від таких факторів, як простір для діяльності людини, розміщення устаткування і руху людей; стан повітряного середовища (температура і вологість, повітрообмін у приміщенні, доступність сонячного світла - інсоляція); звуковий режим (забезпечення чутності й захист від шумів, що заважають); світловий режим; видимість і зорове сприйняття (освітленність); забезпечення доступності, зручності пересування і безпечної евакуації людей.

Отже для того щоб правильно запроектувати приміщення, створити в ньому оптимальне середовище для людини, необхідно врахувати всі вимоги, що визначають якість середовища. Ці вимоги для кожного виду будинків і його приміщень установлюються Державними будівельними нормами (ДБН)– основними документами, що регламентують проектування і будівництво будинків і споруд у країні. Засади щодо будівельних норм визначено наступними документами: Закон України «Про будівельні норми», Закону України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності", постанова Кабінета міністрів України від 30.07. 2010 р. N 543 «Про затвердження Порядку розроблення, погодження, затвердження, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність», постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. N 547 «Про затвердження Порядку застосування будівельних норм, розроблених на основі національних технологічних традицій, та будівельних норм, гармонізованих з нормативними документами Європейського Союзу», ДК 004:2008 «Національний класифікатор України. Український класифікатор нормативних документів»Перелік чинних нормативних документів України в галузі будівництва складено у документі: «Каталог будівельних норм та нормативних документів національного рівня у галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів України» (додається в електронному вигляді).

Міцність (надійність) будинку – одна із найважливіших умов при проектуванні і експлуатації будівель, від якої залежить якість середовища для людини.








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1206;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.