Типи будівель і споруд

В типології усі будинки і споруди розділяються на типи та групи за наступними ознаками:

1. Типи будівель за функціональним призначенням.

За функціональним призначенням, тобто завідповідним основними видами діяльності людей усі будівлі та споруди розподіляються на 3 групи: цивільні, промислові й сільськогосподарські.

- Цивільні будівлі.

До цивільних відносять будинки, призначені для обслуговування побутових і суспільних потреб людей. Їх розділяють на житлові (житлові будинки, готелі, гуртожитки і т.п.) і не житлові, або громадські чи суспільні (адміністративні, торгові, комунальні, спортивні, навчальні, культурно-просвітні та ін.).

- житлові будинки;

- громадські будівлі та споруди.

- Промислові будівлі.

Промисловиминазивають будинки, споруджені для розміщення знарядь виробництв а і виконання трудових процесів, у результаті яких виходить промислова продукція (будинки цехів, електростанцій, транспорту, склади та ін.).

- промислові будівлі і споруди;

Інженерні споруди.

- Будівлі та споруди сільськогосподарського призначення.

Сільськогосподарськими називають будинки, що обслуговують потреби сільського господарств а (будинки для утримання худоби, тварин і птахів, теплиці, склади сільськогосподарських продуктів і т.п.).

За функціональним призначенням та особливостями експлуатації суспільні будинки і споруди можуть бути розділені на спеціалізовані й універсальні.

- Спеціалізовані суспільні будинки мають певне призначення, як правило, що не змінюється протягом усього періоду експлуатації (школи, лікарні, театри і т.д.).

- Універсальні суспільні будинки можуть бути двох видів. До першого відносяться будинки багатоцільового призначення, в яких приміщення протягом декількох годин можуть бути трансформовані для використання за іншим призначенням. До другого виду відносяться будинки, в яких можна періодично видозмінювати розміри приміщень і їхнє угруповання, а також устаткування, його розміщення відповідно до удосконалення функціональних процесів. Обидва види суспільних будинків забезпечують гнучку ефективну й економічну експлуатацію і відповідають сучасним формам громадської діяльності людей.

2. Типи будівель за поверховістю:

За поверховістю та умовною висотою будинки класифікуються п.2.18. ДБН В.1.1-7: 2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва»

За умовною висотою будинки класифікують як:

а) малоповерхові – висотою Н £ до 9 м (як правило до 3-х поверхів включно);

б) багатоповерхові – висотою 9 м < Н £ 26,5 м (як правило до 9-ти поверхів включно);

в) підвищеної поверховості – висотою 26,5 м < Н £ 47 м (як правило до 16-ти поверхів включно);

г) висотні – висотою Н > 47 м (як правило понад 16-ть поверхів).

Умовна висота будинку визначається висотою розташування верхнього поверху, без врахування верхнього технічного поверху, а висота розташування поверху визначається різницею позначок поверхні проїзду для пожежних машин і підлоги верхнього поверху (крім спеціально обумовлених у НД випадків).

Залежно від розташування поверхи бувають: надземні, цокольні, підвальні й мансардні (горищні).

3. Протипожежні характеристики будівель та споруд.

Одними із вагоміших критеріїв класифікації будівель є вимоги протипожежного захисту.

До таких характеристик відносяться: межа поширення вогню, ступень вогнестійкості будівель та споруд та категорія за вибухопожежною та пожежноюнебезпекою.

Крім того важливим є характеристики матеріалів та конструкцій, що використовують при будівництві. Будівельні матеріали і конструкції поділяються на неспалювані, важко спалювані і спалювані.

Типи будівель за межею поширення вогнюбудівельні конструкції поділяють на 3 групи:

М0 (межа поширення вогню дорівнює 0 см);

М1 (М £ 25 см – для горизонтальних конструкцій; М £ 40 см – для вертикальних і похилих конструкцій);

М2 (М > 25 см – для горизонтальних конструкцій; М > 40 см – для вертикальних і похилих конструкцій).

Значення межі поширення вогню будівельними конструкціями визначають шляхом випробувань за стандартами на методи випробувань на вогнестійкість будівельних конструкцій.








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 11039;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.