Загальні принципи типологічного аналізу.

Основи курсу архітектурна типологія будівель і споруд

Визначення понять типологія, архітектурна типологія.

Архітектурна типологія будівель і споруд – одна з базових теоритичних дісциплин підготовки студентів архітекторів для подальшої фахової роботи.

Архітектурна типологія будівель і споруд – один з важливих розділів архітектурної науки, яка систематизує і розробляє основні принципи формування типів будівель і споруд з урахуванням їх рис, характеристик та класифікації.

Типологія (від грец. typos -отпечаток, форма, зразок і logos - наука) - науковий метод класифікації, типизації та таксономії будівель та споруд за функціональними, конструктивними, містобудбудівними, безпековими, організаційними та ієрархічними ознаками.

Типологія встановлює основні параметри проектування за функціональним призначенням, нормативними вимогами до складу та розмірів приміщень, за характером технологічних зв'язків та їх об’эднаннями, враховуючи сучасні вимоги до забезпечення доступності, надійності і безпеки при проектуванні.

Tіпологія вивчає також вплив кліматології, архітектурної світлотехніки і акустики, вимог санітарної гігієни та безпеки (у тому числі забезпечення евакуації) на архітектуру будівель і споруд.

Цією наукою визначаються кількісні та якісні параметри будівель і споруд, відповідно сучасному рівню розвитку суспільства, його матеріальним і культурним потребам і можливостям.

Разом з тим головним завданням архітектурної типології має стати визначення тенденцій і перспектив вдосконалення типів виробничих, житлових і громадських будівель відповідно до перспектив розвитку виробництва, продуктивних сил і виробничих відносин, прогресивними процесами в організації суспільного культурно-побутового обслуговування всіх видів.

Нові містобудівні ідеї та тенденції, створення групових систем розселення, агломерацій і т.д. також впливають на принципи організації мережі, систему культурно-побутового обслуговування і самі типи будівель і споруд.

Об’єкти типологічного аналізу:

Об’єктами типологічного аналізу: є будівлі виробничого та невиробничого призначення та інженерні споруди різного функціонального призначенння.

Споруди - це будівельні системи, пов'язані з землею, які створені з будівельних матеріалів, напівфабрикатів, устаткування та обладнання в результаті виконання різних будівельно-монтажних робіт.

Будівлі - це споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несучо-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення устаткування, тварин, рослин, а також предметів.

До будівель відносяться: житлові будинки, гуртожитки, готелі, ресторани, торговельні будівлі, промислові будівлі, вокзали, будівлі для публічних виступів, для медичних закладів та закладів освіти тощо.

Інженерні споруди - це об’ємні, площинні або лінійні наземні, надземні або підземні будівельні системи, що складаються з несучих та в окремих випадках огороджувальних конструкцій і призначені для виконання виробничих процесів різних видів, розміщення устаткування, матеріалів та виробів, для тимчасового перебування і пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів тощо.

До інженерних споруд відносяться: транспортні споруди (залізниці, шосейні дороги, злітно-посадкові смуги, мости, естакади тощо), трубопроводи та комунікації, дамби, комплексні промислові споруди, спортивні та розважальні споруди тощо.

Будівельні комплекси: сукупність будівель та споруд , що об’єднуєсться єдиним функціональним чи містобудівним значенням.

До будівельних компленків відносятся житлові квартали та мікрорайони, будівлі промислових підприємств, комплекси торгівельних, розважальних, спортивних, медичних та навчальних закладів тощо.

Основні логічні форми архітектурної типології:

1. Тип (зразок, вид, група, узагальнена модель);

2. Класифікація (засіб встановлення зв'язків між об'єктами);

3. Таксономія (ієрархічна підпорядкованість).

Загальні принципи типологічного аналізу.

Будь-яка будівля повинна відповідати наступним вимогам:








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1939;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.