Проблеми сучасного будівництва і шляхи їх вирішення.

Досвід використання закордонних технологій будівництва. Розвиток технології будівництва з врахуванням різних чинників: суспільно-економічних змін; наявності місцевих матеріалів, освоєння новітніх технологій.

 

Будівництво - найважливіша галузь народного господарства нашої країни, яка забезпечує розширення та безперервне вдосконалення основних фондів, створення матеріально-технічної бази. Продукцією будівництва є нові будинки і споруди, їх реконструкція, ремонт, відновлення, а також їх розширення, пересування та посилення.

Будівництво на селі є тією основою сільського господарства, від міцності якої значною мірою залежать докорінні зміни в економіці, темпи розширеного відтворення виробництва, наш добробут.

Будівельна галузь, як і все народне господарство, виконує свою програму в нелегких умовах переходу до ринкових відносин. Різке зростання цін на матеріали, обладнання, енергоносії призвело до значного підвищення вартості будівництва і зниження інвестиційної спроможності замовників. Проте, враховуючи і ці складності, будівельна галузь знаходить шляхи виходу з кризи, зважаючи на всі деталі і особливості сучасного будівельного виробництва.

Складність соціальних, економічних та інших аспектів перетворення села і значимість самої проблеми потребує наукового прогнозування шляхів і закономірностей соціально-економічного розвитку села. Це зумовлює необхідність проведення фундаментальних і прикладних досліджень, їх чіткої координації.

Економічні реформи, що нині відбуваються в нашій державі, зумовили значні зміни в нашій галузі зокрема в підготовці висококваліфікованих технологів-інженерів та ефективних виконавців – робітників, а також трансформуватися в бік адаптації до нових соціально-економічних умов і враховувати потреби ринку праці. Адже конкурентоспроможність товарів чи послуг, яка є головним чинником розвитку економіки, забезпечується не лише досконалістю матеріалів, техніки чи технологій, а й професійною компетентністю безпосередніх виконавців, їх особистим ставленням до виконуваної роботи.

Як засвідчує досвід роботи із сучасними матеріалами, без професійних виконавців реалізувати їх можливості в будівництві досить складно. Величезний асортимент будівельних матеріалів, що прийшов на зміну традиційному, потребує від фахівців зовсім іншого рівня знань, професійних навичок, обґрунтованого підходу до реалізації того чи іншого конструктивно-технологічного вирішення. Тому на теперішньому етапі розвитку будівельного виробництва, коли старі технології, не завжди відповідають потребам щодо якості і термінів виконання робіт, інтенсивно замінюються на нові, дуже важливо не допустити дискредитації останніх через їх непрофесійне, неефективне використання.

У такій ситуації можливі два шляхи вирішення проблеми. Перший потребує значних матеріальних затрат виробника будівельної продукції на власні розробки як матеріалів, так і технологій, накопичення досвіду тощо, а головне — тривалого періоду часу для досягнення належного технічного рівня в цьому напрямі. Другий спрямований на максимальне використання багатого досвіду відомих закордонних компаній — виробників будівельної продукції — його трансформування як у будівельне виробництво, так і в систему підготовки та перепідготовки вітчизняних спеціалістів будівельного профілю.

Отже, реальною є можливість за короткий термін і з мінімальними затратами на дослідницькі роботи подолати відставання в цій галузі і забезпечити будівництво сучасними вітчизняними матеріалами і технологіями. Наприклад.

Запровадження таких технологій на основі використання місцевих будівельних матеріалів сприяє вивченню народного досвіду будівництва, вивіреного віками, а також передового досвіду розвитку сучасних технологій будівництва. Крім цього, дуже важливим є вибір таких екологічно чистих технологій, які виключають забруднення навколишнього середовища і є життєво безпечні для використання. Наприклад.

Для сільського будівництва притаманні певні властивості: повне розосередження об`єктів, віддаленість від транспортних магістралей, невеликі обсяги робіт на окремих будівельних майданчиках і інше, що значно впливає на технологію і організацію будівництва. У зв`язку з цим, поряд зі зниженням вартості будівництва наголошується на зменшення трудозатрат при монтажі конструкцій, а також транспортних витрат. Це теж першочергові завдання сільського будівництва, вирішення яких можливе за рахунок використання ефективних місцевих матеріалів, виготовлення полегшених конструкцій максимальної заводської готовності і використання прогресивних технологій. Наприклад.

В сьогоднішніх умовах для покращення стану будівництва найефективнішим чинником стає розробка і впровадження новітніх технологій з залученням вітчизняних напрацювань теоретичного плану і передового досвіду їх використання із-за кордону. Наприклад.

Застосування сучасних матеріалів і технологій у будівельному виробництві — це якість, надійність і висока продуктивність — основні складові вимог сьогодення. Наприклад.

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Методи управління ЗЕД | Функціональне навантаження економічного механізму ризик-менеджменту підприємства




Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 905;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.