Карамельні барвники

Карамельні барвники займають значну частину світового ринку барвників (близько 11 %) головним чином, завдяки використанню в напоях типу Кока-коли. Їх роблять шляхом контрольованого нагрівання вуглеводів (сахарози, глюкози і фруктози). Виробляються чотири основних класи карамельних барвників, що розрізняються за каталізаторами, які використовуються для прискорення процесу карамелізації.

Вважають, що ринок карамельних барвників малорухомий (щорічний приріст приблизно 2...3 %) і його зростання буде відбуватися паралельно зростанню сегмента «темних» харчових продуктів (наприклад, продукти зі смаком іриса, Кока-кола різних типів).

Створення барвників з використанням інгредієнтів із генетично модифікованих джерел

Дискусія навколо генетичної модифікації викликає хвилювання серед споживачів. Тиск роздрібних продавців і відсутність твердого законодавства спонукали виробників заново переглянути всю гаму харчових продуктів, що містять інгредієнти з джерел, вільних від ГМО (генетично модифікованих організмів).

Найчастіше використовувані інгредієнти, виготовлені на основі сої і кукурудзи, широко застосовуються в харчовій промисловості як емульгатори, стабілізатори, згущувачі та драглеутворюючі агенти.

Реагуючи на політику роздрібних продавців і виробників харчових продуктів, виробники барвників намагаються вилучати інгредієнти, отримані з потенційних ГМО-джерел (соя або кукурудза). У результаті було перероблено рецептури барвників, переважно ідентичних натуральним, і натуральних барвників. Зміна може торкнутися рецептури вже на етапі екстрагування (щодо антиоксидантів та олій-носіїв) і продовжитися до розроблення формул емульгаторів і розріджувачів. Проблема в тому, що кількість доступних у якості замінників добавок обмежено, що може, в свою чергу, обмежити майбутні розроблення. Можливо, років через п'ять-десять лише деякі негенетично модифіковані рослинні джерела будуть доступні в достатній кількості.

Органічні барвники

Ринок органічних харчових продуктів вважають дуже перспективним. Він розширився від дорогих і непривабливих плодів та овочів початку 90-х pp. до цілої безлічі готових продуктів. Відповідне законодавство вимагає, щоб «органічні продукти» містили щонайменше 95 % органічних інгредієнтів. Список ураховує тільки неорганічні інгредієнти, які можна використовувати, але до нього не включено жодного барвника. Барвник можна додавати тільки з такого органічного джерела як органічний сік із плодів та овочів. Виробники, однак, використовували натуральні барвники, а при просуванні на ринок представили «органічним» харчовий продукт, який містить барвник.

Біотехнологія

Біотехнологія дозволила забезпечити ефективне масове виробництво барвників. Культури рослинних клітин і тканин, бактеріальне шумування, маніпуляції з генами – усе це досліджувалося стосовно виробництва пігментів. Проте потрібно буде широка перевірка на безпеку таких продуктів, перш ніж вони будуть визнані безпечними харчовими добавками. Крім того, існують перешкоди, пов'язані з капіталомісткістю науково-дослідних робіт і необхідністю спеціального устаткування.








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 893;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.