При тривалості дії 8 годин

Діапазон частот, Гц Допустимі рівні напруженості ЕМП Допустима поверхнева густина потоку енергії, Вт/м2
За електричною складовою (Е), В/м За магнітною складовою (Н), А/м
60 кГц - 3 МГц
3 МГц-30 МГц
30МГц-50МГц 0,3
50МГц-300 МГц
300МГц-3000МГц

 

Довготривала дія ЕМП промислової частоти (50 Гц) призводить до виникнення у людини головного болю, млявості, розладу сну, апатії, болю в області серця. При хронічних ураженнях – аритмія серця, брадикардія, порушення складу крові. Норма напругина робочому місці(довгі і середні хвилі) 5 В/м,в санітарно-гігієнічних зонах 10 В/м.ВЧ випромінювання порушує вищу нервову діяльність людини, функції серцево-судинної системи, змінюються показники білкового та вуглеводного обмінів. Ознаки впливу ВЧ, УВЧ і НВЧ: зниження точності робочих рухів, зміна артеріального тиску, пульсу, біль в області серця, аритмія, зміни у крові. Найбільша біологічна дія НЗВЧ (шкірні захворювання – «ефект перлинної нитки»: пухирці, наповнені мутнуватою рідиною). Органи людини, що мають слабкі механізми терморегуляції (мозок, очі, нирки, кишечник, сім’яники) більш чутливі до опромінювання. Кришталик ока руйнується при 1-10 ГГц. Вплив НВЧ на біологічні об’єкти залежить від інтенсивності, віддаленості від джерела випромінювання, часу дії. Теплова дія – загальне підвищення температури тіла або локальне нагрівання внаслідок зміни поляризації молекул, порушує функції клітинних мембран. ЕМП НВЧ, НЗВЧ викликають зміни в крові, катаракту, погіршення нюху, смаку, ламкість нігтів, дерматити. Функціональні порушення, викликані дією ЕМВ, зворотні, але зворотність залежить від індивідуальних особливостей, інтенсивності і тривалості дії ЕМВ. При ЕМВ з частотами 300 МГц-300 ГГц сумарна дія не повинна перебільшувати 1000 мкВт/см2, при рентгенівському випромінюванні і високій температурі повітря в робочих приміщеннях (вище 280С) 100 мкВт/см2. Контроль інтенсивності опромінення – не рідше 1 раз на рік, при введенні нових чи реконструйованих старих генераторних установок і при зміні умов праці.

Захист від ЕМП:колективний (організаційні, технічні та лікувально-профілактичні заходи); індивідуальний. Організаційні заходи:недопуск до роботи осіб до 18 років, що страждають на хвороби серця, крові, нервової системи, очей; щорічні медогляди, додаткова відпустка, скорочення робочого дня; раціональне розташування обладнання; оптимальний режим роботи персоналу. Технічнізасновані на здатності полів рефлектуватись (відбиватись) і поглинатись. Метод рефлектування.Найкращі рефлектувальні властивості мають металеві екрани (сітчасті та суцільні) з високою електропровідністю. Листи екранів повинні мати контакт між собою і заземлюватися. Метод поглинаючих навантажень.Екрани з поглинаючим покриттям (матеріали з каучуку, пінополістиролу, спеціальна гума, що повністю поглинають ЕМП). Для екранів, що локалізують і поглинають НЗВЧ-поля, застосовують феритові пластини. Коли джерело випромінювання неможливо екранувати, то екранують робочі місця або переносять їх на безпечну відстань.

ЗІЗ: індивідуальні екрани з металізованих матеріалів; халати, капюшони, комбінезони з металізованої бавовняної тканини; радіозахисні окуляри.

3. ІНФРАЧЕРВОНЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ(ІЧВ) – частина електромагніт-ного спектра з λ = 760 нм-106 нм, енергія якого при поглинанні викликає в речовині тепловий ефект. Природне джерело ІЧВ – ІЧ радіація сонця. Штучні джерела: поверхні, температура яких вища за температуру поверхні, яка підлягає опромінюванню. Ефект дії ІЧВ залежить від довжини хвилі, яка зумовлює глибину проникнення. Групи ІЧВ: А – короткохвильове(760-1400 нм)(найбільш активне, має найбільшу енергію фотонів, здатних глибоко проникати в тканини організму й інтенсивно поглинатись водою, що знаходиться в тканинах), В –(1400-3000 нм)і С(3000-106 нм)– довгохвильове. При температурі до 1000С випромінюються довгохвильові промені, більше 1000С – короткохвильові. Вплив ІЧВ на людину – загальний і локальний, нагрівання шкіри, очей, порушення діяльності ЦНС, серцево-судинної системи, органів травлення. При перевищенні допустимих величин інтенсивності теплового опромінення – опіки, перегрівання організму, тепловий, сонячний удари. Інтенсивність ІЧВ вимірюють актинометрами, спектральну інтенсивність випромінювання – інфрачервоними спектрографами, радіометром. Нормальні умови – інтенсивність опромінення працівників не перевищує: 35 Вт/м2 при опромінюванні 50% і більше поверхні тіла, 70 Вт/м2 при 25-50% поверхні тіла і до 140 Вт/м2 при випромінюванні від нагрітих поверхонь з використан-ням 3ІЗ.Концентрований пучок енергії не повинен перевищувати 1 Дж/см2/хв.








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 725;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.