Організація інформаційної діяльності в Японії

Перші організації, що мають відношення до служби інформації, були створені в Японії ще в кінці ХІХ ст. Так, у 1877 р. була створена спілка фахівців у галузі хімії«Нихон кагаку соран», що приступило до опрацювання іноземної технічної літератури та випуску реферативного журналу. У 1903 р. організувалася спілка медиків «Ігаку тюо дзаси», що також почала видавати реферативний журнал з медицини. В даний час у країні існує розвинута мережа інформаційних органів. Вона включає Японський центр НТІ, ряд центрів у науково-дослідних організаціях і фірмах, Японське суспільство з опрацювання інформації й інших.

Японський центр НТІ (ЯЦНІТІ), створений у 1957 p., є не комерційною організацією, субсидованою урядом і частково промисловими корпораціями Японії. Контролює його прем’єр-міністр через Управління з науки і техніки. ЯЦНІТІ – найбільший ІЦ країни у галузі науки і техніки, покликаний виконувати наступні задачі: збирання, зберігання і наукове опрацювання та репродукування інформаційних матеріалів; підготовлення та публікування інформаційних видань; здійснення міжнародних зв’язків і співпрацю з закордонними організаціями з питань НТІ. У 1968 р. у штаті Центру нараховувалося 288 співробітників, близько 100 з них були фахівцями інформаційної служби. Позаштатними референтами працювали приблизно 3000 вчених і фахівців, що активно брали участь у наукових і промислових дослідженнях.

Одним з нових напрямків діяльності Центру, що здобувають усе ширший розмах, є робота з пропаганді в країні ІД. Співробітники читають лекції на підприємствах японських фірм, у інститутах і бібліотеках, виступають по радіо, беруть участь у симпозіумах, а також викладають на різних курсах з вивчення ІД.

Центр має дві філії – в Осаці і Нагої, що в основному забезпечують ІО користувачів у своїх районах, а також організують навчання користувачів інформації. ЯЦНІТІ підтримує наукові і ділові зв’язки більше ніж з 500 науковими організаціями і видавництвами за кордоном. Для системи НТІ Японії характерне існування багатьох професійних суспільств.

Японська асоціація з документації є однією з провідних організацій, що займаються питаннями наукової інформації. Коло діяльності асоціації досить широка: розроблення УДК, вивчення проблем індексації, машинного опрацювання інформації, методу запису інформації на перфокартах. У 1965 р. учена рада Японії прийняла п’ятирічну програму розвитку науки і техніки (1967-1971 рp.). Програмою передбачено створення об’єднаних центрів (сого сэнта) НТІ, спеціалізованих центрів (сэнмон сэнта), центрів довідкових даних (дэта сэнта), розширення мережі НТБ, організація довідково-інформаційної служби (дзиохо аннайсио).

Крім того, планують ряд заходів щодо упорядкування потоку інформаційних матеріалів і створення двох центральних органів: науково-дослідного інституту фундаментальних досліджень у галузі інформації, що займався б розробленням теоретичних основ наукової інформації, і НДІ інформаційної техніки, що проводив би дослідження та розроблення засобів автоматизації основних інформаційних процесів і впроваджував би їх у роботу органів інформації.








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 561;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.