БУСОЛЬ. БУСОЛЬНЕ ЗНІМАННЯ

 

При виконанні топографо-геодезичних робіт на місцевості, при роботі з картою та планом виникає необхідність визначити положення лінії відносно сторін світу або якого-небуть напрямку, тобто зорієнтуватилінію.

Орієнтування полягає у визначенні кута між вихідним напрямком і напрямком даної лінії. За вихідний напрямок приймають істинний (географічний), магнітний меридіани, або вісь абсцис прямокутної системи координат плану, карти. В якості кутів, що визначають напрямок лінії, служать істинний і магнітний азимути, дирекційний кут та румб.

Для вимірювання магнітних азимутів та румбів використовують бусолі.

 

Бусолі бувають штативні і ручні; теодолітні, які встановлюються на кутомірні прилади – теодоліти; настільні – які можуть розміщуватися на карті або на плані при їх орієнтуванні.

Зі штативних бусолей відома бусоль геодезична БГ-1 ( Фото 8.1 ).

 

 

 

Основними деталями бусолі є магнітна стрілка з агатовим підп’ятником на шпилі і лімб з градусними поділками. Для візування на ціль бусоль оснащена алідадою із двома діоптрами: очним - з вузькою оглядовою щілиною та предметним – щілиною з вертикально натягнутою ниткою. На алідаді є два верньєри для точного відрахування горизонтальних кутів на додатковому лімбі з градусними поділками. Бусоль має аретир, який вивільняє підп’ятник від дотику зі шпилем у неробочому стані.

 

Завдання 1: Самостійно доповнити фото 8.1 пояснюючими написами:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

 

Відліки по лімбу бусолі беруться по двох верньєрах. Характеристикою верньєра є його точність , яка являє собою різницю між ціною поділки лімба і ціною поділки верньєра . Вона обчислюється за формулою

 

,

 

де - число поділок на верньєрі між крайніми оцифрованими штрихами. Для бусолі БГ-1 , а . Підставивши ці значення у формулу, знайдемо, що точність верньєра бусолі рівна .

 

 
 


30 15 0 45 30

. …130 120 110...

 

відлік:

 

· штатив з бусоллю приблизно встановлюють над вибраною точкою місцевості;

· з допомогою ниткового виска виконують точне центрування бусолі;

· послабляють аретир і по магнітній стрілці приводять бусоль в горизонтальне положення, тобто встановлюють бусоль так, щоб верхня грань магнітної стрілки збігалася з площиною лімба;

· обертають прилад доти, доки діаметр шкали основного лімба не збіжиться з напрямком стрілки, тобто з напрямком магнітного меридіана. При цьому відлік – додаткового лімба повинен бути направлений на північ. В такому положенні бусоль закріпляють закріпним гвинтом;

· якщо тепер обертати алідаду і навести діоптри на предмет, то відлік по додатковому лімбу біля очного діоптра буде магнітним азимутом напрямку.

 

 

Виконання бусольного знімання. Побудова плану

 

 

Завдання 2: Виконати бусольне знімання у складі бригади. Склад бригади 4-5 студентів. Звіти оформляються індивідуально.

Необхідні прилади та приладдя: бусоль геодезична на штативі, землемірна стрічка або рулетка, 2 вішки, дерев”яні кілки, транспортир, вимірник, поперечний масштаб, олівець, гумка.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2578;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.