Хід виконання роботи

 

На місцевості намічаються та закріплюються дерев”яними кілками три точки, між якими вимірюються довжини ліній в прямому та зворотньому напрямах при допомозі землемірної стрічки або рулетки. Для уникнення виміру кутів нахилу ліній екліметром, ділянка для бусольного знімання вибирається, по-можливості, горизонтальною. В точці 1 встановлюється бусоль на штативі, в точках 2 і 3 – вішки. Далі, діють згідно пунктів про порядок роботи з бусоллю, вимірюючи магнітний азимут лінії 1-2 та зворотній азимут лінії 1-3. Результати вимірювань записують в журнал наступного взірця (табл. 8.1).

 

ЖУРНАЛ БУСОЛЬНОГО ЗНІМАНЯ

Таблиця 8.1

А З И М У Т И
№№ точок ходу

        Довжини ліній, м
  ПРЯМІ ЗВОРОТНІ СЕРЕДНІ (середні значення)
       
         
       
         
       
         
       
         
Елементи ситуаціі        
         
         
         
         

Після завершення польових робіт опрацьовують результати спостережень та приступають до побудови плану бусольного знімання*.

Для цього на аркуші паперу (Додаток 1) в заданому масштабі довільно намічають положення першої точки з тим розрахунком, що решта дві точки будуть розміщені на папері. Приймаючи вертикальну вісь за напрямок магнітного меридіана, транспортиром відкладають середнє значення магнітного азимута лінії 1-2 ( А1-2 ) і прокреслюють напрямок; далі в масштабі відкладають середнє значення довжини лінії 1-2, отримуючи т.2.

Наступну 3-тю точку відкладають аналогічно. Для контролю отримують планове положення т.1. Звісно, що в силу впливу помилок вимірювань, точка може не збігатися з точкою 1, тобто виникне нев”язка. В такому випадку проводиться графічний розподіл нев”язки (законспектувати на аркуші “Для нотаток” з пояснень викладача).

*) масштаб бусольного знімання задає викладач








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 624;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.