Робочий стіл і панель задач.

Ми починаємо вивчати графічний інтерфейс операційної системи MS Windows. Увімкніть комп'ютер і розгляньте екран - це робочий стіл користувача.

Візуально робочий стіл – це тло, на якому відображаються інші елементи, а фактично – це папка з назвою desktop, яка містить різні об'єкти (файли, інші папки). На столі (рис. 2, відмінності в різних версіях ОС несуттєві) є робоче поле з підписаними значками, які називають піктограмами, а також панель задач з кнопкою Пуск, що розгортає головне каскадне меню системи.

Рис. 2. Робочий стіл Windows з головним каскадним меню.

Диски, папки користувача, прикладні програми (Word, Excel тощо) та системні папки (Мій комп'ютер, Кошик тощо), файли документів називатимемо об'єктами. Піктограми графічно репрезентують ці об'єкти у вікні. Надалі поняття дії над об'єктом чи його піктограмою ототожнюватимемо. Це означає: якщо, наприклад, вилучити піктограму деякої папки, то з диска буде вилучено реальну папку; щоб скопіювати файл у буфер обміну, достатньо дію копіювання застосувати до піктограми файлу.

Піктограма програми має вигляд деякого значка-картинки, закритої папки, документа – аркуша паперу. Назву піктограмі дає користувач. Назву і вигляд значка можна змінювати.

Сама піктограма – це також об'єкт. Панель задач є об'єктом. Об'єктами є вікна тощо. Об'єктом можна вважати все, над чим визна­чені певні дії. Ось чому ОС MS Windows є об'єктно орієнтованою.

Панель задач (taskbar) – це вузька горизонтальна смуга внизу екрана, яка містить кнопку Пуск, панель швидкого запуску програм, кнопки мінімізованих вікон, відкритих вікон та запущених програм, область інформування з індикатором мови, годинник, піктограми антивірусних та інших обслуговуючих програм (рис. 3). Щоб активізувати потрібне вікно (тобто програму), можна клацнути на відповідній кнопці на панелі задач. Панель задач можна ховати, змінювати чи переміщати на робочому столі, але початківцям це робити не рекомендується.

Рис. 3. Панель задач у Windows ХР.

Зверніть увагу на піктограму об'єкта «Мій комп'ютер». Цей об'єкт забезпечує взаємодію користувача з файловою системою: дисками, папками, файлами і засобами керування комп'ютером. Зазвичай цей об'єкт трактують як специфічну системну папку.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 967;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.