Послідовність дій під час підготовки хворого до рентгенологічного обстеження шлунка

1. Поясніть хворому особливості дієти протягом 2 — 3 днів до обстеження: з раціону хворий повинен вилучити чорний хліб, мо­локо, бобові, овочі, фрукти, тобто ті продукти, що спричинюють метеоризм і дають велику кількість шлаків.

2. Уранці, у день обстеження, забороняється палити, прийма­ти ліки та рідину.

3. Поінформуйте хворого, що обстеження проводять натще, а останнє приймання легкої вечері має бути не пізніше 21.00.

4. Увечері та вранці за 2 год до обстеження поставте хворому очисну клізму. Процедуру виконуйте в гумових рукавичках, на­дягніть фартух.

5. У разі деяких захворювань шлунка та дванадцятипалої киш­ки рентгенологічному обстеженню заважають накопичені в них рідина та слиз. У такому випадку за призначенням лікаря у хво­рого видаліть шлунковий вміст через зонд, за необхідності про­мийте шлунок. Промивну рідину покажіть лікарю або рентге­нологу.

6. Іноді за призначенням рентгенолога хворому підшкірне вво­дять 0,5 — 1 мл 0,1 % розчину атропіну сульфату для усунення спаз­мів і посилення перистальтики шлунка.

7. У рентгенкабінеті хворий приймає всередину барію суль­фат, розведений теплою перевареною водою.

8. Хворим з повільною евакуацією (стеноз, атонія) призна­чають повторне обстеження на 2-гу і 3-тю добу для визначен­ня добового залишку контрастної маси в шлунку. У такому ви­падку дуже важливо точно дотримуватися терміну повторного огляду.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 609;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.