ВИКОРИСТАННЯ МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ КЛІЗМИ

Навчальна мета: уміти виконати процедуру використання мікроклізми та медикаментозної клізми з уведенням 1 — 2 л рідини.

Виховна мета: уміти створити оптимальні умови для хворого під час виконання процедури.

Початковий обсяг знань: знати механізм дії та показання до використання медикаментозної клізми місцевої дії, а також загальної дії, уведення в товсту кишку лікарських розчинів об'ємом 1 — 2 л.

Оснащення:

1) фартух із пластикату та гумові рукавички;

2) кухоль Есмарха із вмонтованою в гумову трубку крапельницею;

3) гвинтовий затискувач;

4) гумовий грушоподібний балон;

5) газовідвідна трубка;

6) шприц Жане;

7) вазелін;

8) лікарський розчин, підігрітий до температури 36 — 37 °С;

9) штатив-стійка;

10) грілка;

11) клейонка;

12) ковдра.

Механізм дії та показання до використання медикаментозної клізми місцевої дії. Клізми місцевої дії (лікувальні мікроклізми) справляють протизапальну та обволікальну дію і вміст їх не перевищує 200 мл. Використовують їх у випадках запальних процесів у товстій кишці.

До клізм місцевої дії належать олійні (30 — 50 мл теплої обліпихової або оливкової олії), крохмальні (5 г крохмалю розводять у 5 мл холодної води і, помішуючи, додають 100 мл окропу) тощо.

Механізм дії та показання до використання медикаментозної клізми загальної дії. Медикаментоз-ні клізми загальної дії використовують у випадках, коли не можна ввести ліки через рот чи паренераль-но. При цьому способі введення ліки швидко всмоктуються в кров через гемороїдальні вени, обминаю-чи печінку. Для загальної дії на організм невелику кількість ліків (до 200 мл) можна вводити в лікуваль-них мікроклізмах. Наприклад, хлоралгідрат (1 г препарату розводять у 25 мл 0,9 % розчину натрію хло-риду, додаючи 25 мл крохмального клейстеру) застосовують при судомах та різкому збудженні хворого.

Уведення лікарських розчинів об'ємом 1 — 2 л. Лікарські розчини об'ємом 1 — 2 л уводять краплинним способом для компенсації великої втрати організмом рідини. При цьому слід пам'ятати, що в нижній частині товстої кишки всмоктуються вода, ізотонічний розчин натрію хлориду, розчини глюкози та розчинені в них ліки, а також розчин алкоголю, частково білки та амінокислоти.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 568;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.