Система бухгалтерських рахунків

Підприємницька діяльність у будь-якій формі являє собою безперервний кругообіг коштів, які починають, завершують і відновлюють свій рух.

Для відбиття динаміки бізнесу в бухгалтерському обліку використовують систему рахунків - це спосіб економічного угруповання, що витікає з відбиття й оперативного контролю за господарськими коштами підприємства, їхніми джерелами й господарчими операціями.

Рахунок являє собою двосторонню таблицю, ліва частина якої називається дебет (повинен), а права кредит (він вірить). Він складається з таких елементів: сальдо, оборот по кредиту, оборот по дебету.

Сальдо(залишок) - сума наявних коштів з певного виду на момент спостереження.

Сальдо - різниця між підсумками записів по дебету й кредиту рахунків, він збільшує зміни по рахунку на кінець звітного періоду. У випадку відсутності залишку рахунок уважається закритим.

Практично залишки визначаються на рахунках на початок і кінець звітного місяця, однак їх можна визначати на будь-яку дату.

Рух коштів і їхніх джерел розкривають операції, послідовно відбивані на рахунках. При цьому кожна операція відображається по дебету одного рахунка й кредиту іншого.

Оборот по дебету - сума записів операцій по дебету.

Оборот по кредиту - сума записів операцій по кредиту.

Таким чином, один рахунок являє собою спосіб безперервного обліку одних коштів, джерела або їхньої групи, а всі рахунки разом забезпечують поточний облік всіх господарчих коштів і їхніх джерел.

На кожному окремому рахунку реєструють первісний стан коштів і джерел їхнього утворення, а також відображають господарські операції у вигляді збільшення або зменшення коштів їхніх джерел.

Для зручності користування планом рахунків у практиці нерідко вказують одночасно й найменування рахунка, і його номер, але іноді лише номер рахунка.

Номер рахунка складається з 2 або 3 цифр. Перша означає клас, друга номер рахунка, а третя, якщо вона є, вказує на його склад (субрахунок або рахунок другого порядку). Наприклад, 30 «Каса», на якому враховують всю готівку грошових коштів підприємства у всіх видах валюти. Розмежування готівки за видами ураховують на субрахунках 301 (національна валюта), 302 (іноземна валюта).








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 582;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.