Спеціальні тектонічні карти

До спеціальних тектонічних карт відносять карти, які або відображують один який–небудь аспект тектонічної будови або розвитку регіону, або який–небудь один етап чи момент його тектонічної еволюції. В принципі кількість типів таких карт може бути досить великою, а тому ми зупинемось на найбільш важливих і розповсюджених.

До них відносяться структурні карти із зображенням структури в стратоізогіпсах або ліній осей складок і розломів.

До спеціальних тектонічних карт відносяться карти із знятимосадовим чохлом, які складаються для платформ і зовнішніх зон геосинкліналей, розвинутих на тій же континентальній корі.

В останній час широко розповсюджені тектонічні карти, які складаються на основі або з широким використанням даних зйомок із космосу. Це так звані космотектонічні карти.

Особливу категорію спеціальних тектонічних карт складають палеотектонічні карти. Необхідність їх складання диктується тим, що на загальних тектонічних картах не вдається детально розкрити тектонічну історію регіону.

Логічним продовженням палеотектонічних карт є неотектонічні карти, які складаються як для всього неотектонічного етапу, так і для окремих його відрізків.

Завершенням серії палео– і неотектонічних карт є складання карт сучасної тектоніки. Зараз відомо два типи таких карт. Один із них – це карти сучасних вертикальних рухів. Другий, відображує виключно горизонтальні рухи. Це карти так званої миттєвої кінематики.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 433;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.