Причини зміни вартості фінансових ресурсів з часом

ТЕМА 2

АНАЛІЗ ТА Оцінювання грошових потоків (бізнесу) підприємства

2.1. Причини зміни вартості фінансових ресурсів з часом

2.2. Визначення майбутньої вартості інвестиційних вкладень

2.3. Теперішня вартість інвестиційних вкладень бізнесу та ставка дисконта

Причини зміни вартості фінансових ресурсів з часом

Однією з головних проблем, з якою має справу інвестиційний менеджер є процес оцінювання майбутньої вартості поточних грошових потоків. Наприклад, найбільший виграш в лотереї “Спорт лото” складає 25 мільйонів гривень. Чи означає це, що виграшний білет коштуватиме 25 мільйонів гривень? Відповідь негативна, оскільки за умовами лотереї виграш передбачається виплачувати на протязі 5-ти років по 5 мільйонів гривень в рік. Скільки ж тоді коштує виграш? Відповідь залежить від вартості грошей у часі.

У найширшому змісті твердження про вартість інвестиційних ресурсів у часі базується на факті, що гривня в руках сьогодні коштує більше, ніж гривня, обіцяна в майбутньому. На практиці це означає, що за час очікування інвестор міг би отримати відсотки, так що гривня сьогодні перетворилася б у більшу суму в майбутньому. Таким чином компроміс між сьогоднішніми і завтрашніми фінансовими надходженнями залежить, крім інших факторів, від процентів, які інвестор міг би заробити на інвестиціях.

Так, інвестиційні ресурси мають часову цінність, тобто з плином часу їх вартість змінюється (рис. 2.1).

Часова цінність грошей може розглядатися в двох аспектах.

Перший аспект пов’язаний з обігом грошових коштів як капіталу і одержанням доходів від цього обігу. Інвестори, звичайно, віддають перевагу тим грошам, які є сьогодні, а не тим, які будуть завтра.

Другий аспект зменшення вартості грошей з часом пов’язаний з такими основними причинами:

1) інфляція;

2) ризик;

3) здатність до ліквідності.

Інфляція – це знецінення реальної вартості паперових грошей і безготівкових грошових коштів, нерозмінних на золото. Інфляцію можна визначити як переповнення каналів грошового обігу відносно товарної маси, що проявляється у загальному рості цін у країні. Купівельна спроможність грошової одиниці при цьому падає.

Приклад 1. Якщо інфляція дає щорічно підвищення цін на 5% то купівельна спроможність гривні щороку падає на 5%. Іншими словами сьогоднішня 1 гривня через рік становитиме 95 копійок.

Інфляційні процеси в світі відбуваються постійно. Якщо рівень інфляції складає 2-3% в рік, то вона не вимагає якихось екстрених заходів. Високі темпи інфляції (10% і більше в рік) свідчать про негаразди в економіці.

При передбачуваній інфляції одні суб’єкти господарювання виграють, а інші програють (кредитори і позичальники, виробники і торговці і ін )

Величина очікуваної інфляції наперед враховується в розмірі процентів на авансовий капітал. Величина інфляції додається до звичайного рівня % за кредит (в умовах стабільності грошової одиниці). Величина інфляції також враховується при індексації доходів і заробітної плати.

 

 

 

 


Рис. 2.1. Схематичне представлення зміни вартості інвестиційних








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 639;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.