Ресурсів у часі

Приклад 2. Фактична величина % на авансовий капітал (без врахування інфляції) складає 25%. Очікуваний темп інфляції 9% в рік. Тоді % на капітал повинен скласти 34% (25%+9%) в рік. Потенційний інвестор інвестує капітал, якщо це принесе йому не менше 34% річних. Аналогічно банк видасть позику теж під 34% річних.

Ризик, або непевність у майбутньому, також зменшують вартість грошей. Більшість інвесторів прагнуть уникнути ризику, а тому більшу вартість мають інвестиційні ресурси, які є сьогодні, ніж ті, що мають бути в майбутньому. Ризик пов’язаний з тим, що неможливо точно передбачити майбутнє економіки країни, фінансову стабільність компанії у майбутньому. Інвестори не можуть бути гарантовані, що отримають дивіденди і ціна акцій не впаде. Немає певності в тому, що % і сума боргу за цінні папери будуть виплачені, як пообіцяла компанія, що їх випустила. Фінансові аналітики, досвідчені інвестори незалежно від їхньої компетенції, не можуть твердо гарантувати, що очікувані доходи від інвестицій будуть саме такими.

Ризик зростає відповідно до тривалості прогнозованого періоду, а очікувана вартість грошей зменшується.

Ліквідність – це здатність перетворення фінансових активів у грошові кошти у мінімально короткий термін із мінімальними втратами. Готівка, державні облігації та інші види цінних паперів підвищують-ліквідність підприємства. Фіксовані активи (основні фонди), такі як будівлі і обладнання, не вважаються ліквідними. Інвестори прагнуть ліквідності, а якщо інвестують кошти з надією отримати доходи у майбутньому, то сподіваються на високу винагороду як компенсацію за втрату ліквідності. І навпаки, якщо інвестиційні ресурси вкладаються у неризиковані проекти, сподівані доходи досить низькі.

Наприклад, якщо інвестор здійснює депозит в надійний банк, то погоджується, як правило, на 8–10% по вкладу, а коли купує довгострокові облігації ризикової компанії, то вимагає значно вищу ставку відсотка, наприклад 15%.

При розробці оптимальних фінансових рішень у конкретних ситуаціях інвестор має вміти оцінювати майбутню вартість інвестованих грошових коштів.

Оцінка майбутньої вартості грошових вкладень, інвестованих на строк більше одного року (періоду) залежить від того який процент (простий чи складний) буде прийматися в розрахунках. При використанні простого відсотку інвестор буде одержувати доход (нарощувати капітал) тільки з суми початкових інвестицій протягом всього строку реалізації проекту. При використанні складного проценту, одержаний доход періодично додається до суми початкових інвестицій. У результаті чого відсоток нараховується також із накопиченої у попередніх періодах суми відсоткових платежів або будь-якого іншого виду доходу.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 407;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.