Правильна обчислювальність функцій за Т’юрингом.

Визначення. Будемо говорити, що машина Т’юринга правильно обчислює функцію , якщо початкове слово вона переводить у слово і при цьому не добудовує в процесі роботи на стрічці нових комірок ні ліворуч ні праворуч.

Якщо функція f не визначена на даному наборі значень аргументів, то, почавши роботу з указаного положення, машина Тюринга в процесі роботи не буде добудовувати комірки стрічки ліворуч.

Приклад 6.

Записати програми машини Т’юринга, що правильно обчислює функції

а) ,

б) .

Розв’язання. а) Функція здійснює перехід за допомогою команд:

.

б) Функція здійснює перехід за допомогою команд

.

Відповідну машину Т’юринга назвали О.

Приклад 7.

Побудувати машину Т’юринга (зміщення ліворуч) та (зміщення праворуч).

Перша з стандартного початкового положення перебудовує вхідне слово в те саме слово і зупиняється, оглядаючи крайню ліву комірку з нулем за допомогою команд: .

Програму машини можна отримати з програми машини шляхом заміни символа “ ” на символ “ ”. Існує програма, яку називають транспозицією (позначають ), що дозволяє здійснити перехід .

 

Композиція машин Т’юринга.

Нехай задані машини Т’юринга і , що мають загальний зовнішній алфавіт і алфавіти внутрішніх станів та . Композицією машин (або добутком машини на ) та називається нова машина з тим самим зовнішнім алфавітом і внутрішнім алфавітом та програмою, що отримуємо наступним чином: у всіх командах із , що містять символ зупинки заміняємо його на . Всі інші символи в командах з залишаються незмінними. В командах з символ залишається незмінним, а всі інші стани заміняємо відповідно на . Сукупність всіх команд, що отримані за вищезазначеними правилами утворює програму машини композиції .

Поняття композиції є зручним інструментом для конструювання машин Т’юринга.

 

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 1103;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.