Загальна характеристика Звіту про рух грошових коштів

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 „Звіт про рух грошових коштів” визначаються зміст і форма Звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей.

Звіт про рух грошових коштів містить інформацію про грошові потоки підприємства за звітний період та аналогічного періоду попереднього року

Підгрошовими потоками слід розуміти надходження і вибуття грошових коштів та їх еквівалентів.

Грошові кошти включають кошти в касі, на рахунках в банках, які можуть бути використанні для поточних потреб та депозити до запитання.

Еквіваленти грошових коштів – короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості. Як правило, це фінансові інвестиції з терміном обігу до трьох місяців.

Метою складання звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності неупередженої, повної та правдивої інформації про зміни, які відбулися у грошових коштах підприємства за звітний період у порівнянні з аналогічним попереднім звітним періодом.

Рух коштів відображається в звіті про рух грошових коштів в розрізі трьох видів діяльності: операційної, інвестиційної та фінансової.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою, зокрема .діяльність пов’язана з наданням (отриманням) в короткострокову оренду об’єктів необоротних активів; реалізацією неліквідних/зайвих виробничих запасів; продажем/купівлею валюти тощо.

Прикладом руху коштів від операційної діяльності є:

надходження коштів від покупців за реалізовану готову продукцію (товарів, робіт, послуг);

надходження коштів від наданих в операційну (короткострокову) оренду об’єктів необоротних активів – приміщень, виробничого обладнання, ліцензій тощо;

сплата відсотків (процентів) за користування банківської позики (кредиту);

виплати працівникам;

платежі постачальникам, бюджету.

Інвестиційна діяльність передбачає здійснення операцій, пов’язаних з придбанням/ реалізацією тих необоротних активів та фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

Прикладом руху грошових коштів від інвестиційної діяльності є:

платежі постачальникам за придбанні необоротні активи;

надходження коштів за реалізовані основні засоби, нематеріальні активи, довгострокові фінансові інвестиції;

надання позик іншим підприємствам;

надходження коштів від фінансових інвестицій ( дивіденди, відсотки).

Фінансова діяльність – діяльність, яка призводить до зміни величини та складу власного і позикового капіталу.

Прикладом руху коштів від фінансової діяльності є:

випуск власних акцій (облігацій);

одержання позик (кредитів) у фінансово –кредитних установах та їх погашення;

викуп акцій власної емісії;

виплата дивідендів.

Застосовуючи розглянуту класифікацію слід мати на увазі, що віднесення коштів до відповідної групи (виду діяльності) залежить, в першу чергу, від характеру господарської діяльності підприємства. Наприклад інвестиції в цінні папери. Для звичайного підприємства ця операція належить до інвестиційної діяльності. В інвестиційної компанії вона відноситься до операційної діяльності.

Крім того, якщо одна операція включає суми коштів від декількох видів діяльності, то ці суми слід розподілити між відповідними видами діяльності. Наприклад, суму сплачену банку, яка включає погашення позики і сплату відсотків, буде відображення двома статтями: відсотки - у складі операційної діяльності, а погашення позики – у складі фінансової діяльності.

Внутрішні зміни, які відбулися у складі грошових коштів до звіту про рух грошових коштів не включаються.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1604;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.