Розрахунки за акредитивами

 

Розрахунки за акредитивами виконуються згідно з Положенням про порядок здійснення уповноваженими банками операцій за документарними акредитивами в розрахунках за зовнішньоекономічними операціями.

Акредитив - це умовне грошове зобов'язання, що надається банком-емітентом за дорученням та з інструкціями клієнта - наказодавця акредитива (і від його імені) або від власного імені, здійснити платіж на користь одержувача коштів чи визначеної ним особи бенефіціара або акцептувати і сплатити виставлені бенефіціаром переказні векселі (тратти), або уповноважити інший банк провести такий платіж, або акцептувати і сплатити переказні векселі (тратти), або надати повноваження іншому банку здійснити негоціацію (купити або врахувати переказні векселі) проти передбачених документів з урахуванням дотримання умов акредитива.

Розповсюдження розрахунків за акредитивами обумовлено тим, що його використання фактично гарантує отримання грошових коштів за товари, роботи, послуги від нерезидента.

Під час здійснення розрахунків за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) в іноземній та національній валютіклієнти можуть використовувати всі види акредитивів, передбачені діючими Уніфікованими правилами та звичаями для документарних акредитивів, розробленими Міжнародною торговельною палатою, або іншими міжнародними документами.

Залежно від джерела коштів, за рахунок яких здійснюється розрахунок за акредитивом, акредитиви поділяються на:

- покритий акредитив - акредитив, забезпечений власними коштами наказодавця акредитива;

- непокритий акредитив - акредитив, не забезпечений власними коштами наказодавця акредитива.

Залежно від призначення акредитиви поділяються на:

-експортний акредитив- акредитив, що відкривається іноземним банком-емітентом на користь бенефіціара, розташованого на території України.

-імпортний акредитив - акредитив, що відкривається уповноваженим банком-емітентом за дорученням наказодавця акредитива або від власного імені на користь бенефіціара, розташованого за межами України або в межах України за умови відкриття трансферабельного (переказного) акредитива.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 599;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.