Зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва.

1. Локальні кошториси є первинними кошторисними документами і складаються на окремі види робіт і витрат на будинки чи споруди і на загальномайданчикові роботи на основі обсягів, що визначилися при розробленні робочої документації (робочих креслень) (дод. 2).

У складі локальних кошторисів види робіт, як правило, групуються у розділи, порядок групування має відповідати технологічній послідовності виконання робіт.

Кошториси на спорудження земляного полотна повинні мати такі розділи: у звичайних грунтах; у скельних; дренуючих; засипання за стояками і підсипання конусів мостів; зведення земляного полотна на болотах; додаткові земляні роботи; укріплювальні й оздоровчі заходи.

Локальний кошторис на спорудження верхньої будови колії може мати такі розділи: укладання верхньої будови; улаштування приладдя колії, покілометровий запас; інші роботи (встановлення протиугонів, пересування, розбирання, виправлення колії), улаштування колійного захисту (постійні паркани, щити).

Локальний кошторис на будівельні роботи може мати такі розділи: земляні роботи, фундаменти, стіни, каркас, перекриття, балкони, лоджії; дверні заповнення; покрівля; внутрішнє опорядження; зовнішнє опорядження.

2. Об'єктні кошториси поєднують у своєму складі дані з локальних кошторисів на об'єкт у цілому (дод. 3). Вони складаються на поточному рівні на об'єкти в цілому шляхом підсумовування даних локальних кошторисів, з угрупуванням робіт і витрат за відповідними графами кошторисної вартості «будівельних робіт», «встановлення меблів та інвентарю», «інших витрат».

В об'єктних кошторисах за даними локальних кошторисів показуються кошторисна трудомісткість і кошторисна заробітна плата.

Якщо вартість об'єкта може бути визначена за одним локальним кошторисом, то об'єктний кошторис не складається. У цьому випадку роль об'єктного кошторису виконує локальний кошторис.

При визначенні вартості ескізного проекту, техніко-еконмічного обгрунтування (ТЕО) інвестицій і частково робочого проекту виконуються локальні й об’єктні кошторисні розрахунки.

3. Зведений кошторисний розрахунок підприємств, будинків, споруд (чи їхніх черг) складається на основі об'єктних кошторисів. Це кошторисний документ, що визначає повну кошторисну вартість будівництва всіх об'єктів, передбачених проектом чи робочим проектом, включаючи кошторисну вартість будівництва і монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів і інвентар, а також усі супутні витрати (дод. 4).

Кошторисна вартість кожного об'єкта, передбаченого проектом (робочим проектом), розподіляється за графами, що визначають вартість «будівельних робіт»; «монтажних робіт»; «встановлення меблів і інвентарю»; «інших витрат»; «загальну кошторисну вартість».

У зведених кошторисних розрахунках вартості виробничого і невиробничого будівництва засоби поділяються за такими розділами:

Розділ 1. Підготовка території будівництва.

Розділ 2. Земляне полотно.

Розділ 3. Штучні споруди.

Розділ 4. Верхня будова залізничної колії.

Розділ 5. Пристрої зв'язку сигналізації, централізації та блокування.

Розділ 6. Будівлі і споруди виробничі та службові.

Розділ 7. Енергетичне господарство.

Розділ 8. Водопостачання, каналізація, теплопостачання і газопостачання.

Розділ 9. Експлуатаційний інвентар та інструмент загального призначення.

Розділ 10. Тимчасові будинки і споруди.

Розділ 11. Інші роботи і витрати.

Розділ 12. Утримання служби замовника й авторський нагляд.

Розділ 13. Підготовка експлуатаційних кадрів.

Розділ 14. Проектні й вишукувальні роботи.

Крім того, після підсумовування розділів 1-14 враховуються:

- кошторисний прибуток;

- кошти на покриття адміністративних витрат будівельно-монтажних робіт;

- засоби на покриття ризику всіх учасників будівництва;

- засоби на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами;

- податки, обов’язкові платежі, встановлені чинним законодавством і не враховані складовими вартості будівництва.

У випадку відсутності об’єктів, робіт і витрат, що передбачаються відповідним розділом, цей розділ пропускається без зміни номерів наступних розділів.

У розділі 1 «Підготовка території будівництва» враховуються витрати на встановлення прав власності чи прав користування земельними ділянками.

У розділ 2 «Земляне полотно» включається кошторисна вартість будівельних робіт зі спорудження земляного полотна з розподілом робіт по перегонах і станціях.

У розділ 3 „Штучні споруди” включається кошторисна вартість зі спорудження підпірних стінок, протиобвальних, протизсувних споруд; фільтруючих насипів; труб; люків ідюкерів; залізничних тунелів; мостів; шляхопроводів; віадуків і естакад (рис. 2.1).

До 4 розділу «Верхня будова залізничної колії» включається кошторисна вартість із улаштування верхньої будовт колії, у тому числі перебудовт й розбирання існуючих залізничних колій.

До розділів 5-8 включаються роботи й об’єкти, перелік яких віповідає найменуванню розділів приблизної номенклатури зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва об’єктів залізничного будівництва; пристрої зв'язку сигналізації, централізації та блокування.

До розділу 9 «Експлуатаційний інвентар та інструмент загального призначення» включається вартість витрат на придбання транспортних засобів механізованих дистанцій колії, виробничого інвентарю та інструменту служби колії, а також іншого інвентарю, що не входить до об’єктів кошторисних розрахунків будівель і споруд.

У розділ 10 «Тимчасові будинки і споруди» включаються засоби на зведення і розбирання титульних тимчасових будинків і споруд, необхідних для забезпечення виробничих потреб будівництв, а також для розміщення й обслуговування працівників будівництва. Правила визначення розміру коштів приведені в розд. 3 ДБН Д. 1.1-1-2000 у дод. 6 ДБН.

У розділ 11 «Інші роботи і витрати» включаються засоби на покриття витрат замовника і підрядних будівельно-монтажних організацій, а також на окремі види робіт, які не враховані в кошторисних нормативах. Зазначені засоби визначаються в цілому по будівництву.

У розділ 12 «Утримання служби замовника й авторський нагляд» включаються засоби в поточному рівні цін, призначені:

- на утримання служби замовника (включаючи витрати на технічний нагляд);

- проведення авторського нагляду проектними організаціями.

У розділ 13 «Підготовка експлуатаційних кадрів» включаються засоби на підготовку експлуатаційних кадрів для знову споруджуваних підприємств.

У розділ 14 «Проектні й вишукувальні роботи» включаються:

- кошторисна вартість проектно-дослідницьких робіт;

- кошторисна вартість експертизи проектно-кошторисної документації;
витрати, пов'язані з випробуванням паль (та частина робіт, що виконується проектно-дослідницькими організаціями).

У зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва після підсумовування розділів 1-14 включаються:

- кошторисний прибуток;

- засоби на покриття адміністративних витрат будівельно-монтажних робіт;

- засоби на покриття ризику всіх учасників будівництва;

- засоби на покриття додаткових витрат, пов'язаних з інфляційними
процесами;

- податки, збори (обов'язкові платежі), установлені чинним законодавством і не враховані складовими вартості будівництва.

Кошторисний прибуток - це засоби, що враховують економічно обґрунтовану величину прибутку підрядної організації від виконання будівельних і монтажних робіт. Кошторисний прибуток не повинен перевищувати 10 %.

Засоби на покриття ризику всіх учасників будівництва призначені на відшкодування:

- збільшення вартості обсягів робіт і витрат, характер і методи виконання яких не можуть бути точно визначені при проектуванні й уточнюються при визначенні виконавця робіт (проведенні тендера) чи в процесі будівництва;

- збільшення вартості будівництва, викликаного зміною державних стандартів на окремі матеріали, вироби, конструкції, устаткування і т. п.

Розмір цих засобів залежить від стадії проектування, виду будівництва і складності будівництва, узгоджується із замовником і визначається відсотком від підсумовування розділів 1 – 12.

За будівництвами (об'єктами), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних засобів чи засобів підприємств, установ і організацій державної власності, розмір засобів на покриття ризику всіх учасників будівництва приймається в межах, рекомендованих Міністерством регіонального розвитку та будівництва України у дод. 14 ДБН.

Засоби на покриття додаткових витрат, пов'язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових і матеріально-технічних ресурсів, визваних інфляцією, що може відбутися як на початку будівництва, так і протягом нього.

Дані засоби визначаються шляхом експертної оцінки, виходячи з галузевої приналежності будівництва, термінів будівництва, прогнозного рівня інфляції в будівництві і відповідних показників за зміною вартості трудових і матеріально-технічних ресурсів у будівництві, що будуть даватися Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

.

Рис. 2.1. Монтаж залізничного мосту через р. Кубань








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 2336;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.