Збіжність алгоритму самонавчання

При розгляді проблеми збіжності обмежимося найпростішим одномірним випадком, коли є лише один вхід. Нехай [a, b] – область значень для входу (замкнутий інтервал). Покажемо, що алгоритм самонавчання переводить вагу x у середину інтервалу (рис. 3).

Рис. 3. Область значень для введення

 

Нехай x1 – початкове значення ваги одного активного нейрона шару Кохонена. Це значення x1 вибирається випадково: інтервал [a, b] розбивається на 2 підінтервали [a, x1] і [x1, b]. Кожна зміна x визначається його відстанню до a і до b: dx/dt=η(b–x)/2(a–x)/2((a+b)/2–x).

Для зміни ваги x у точці x1 слід

Δx1((a+b)/2–x1). (18)

Позначимо yi=xi–(a+b)/2, тоді співвідношення (18) можна подати так: Δx1=–ηy1. Визначимо математичне очікування для значення ваги x2 на наступному кроці алгоритму самонавчання:

x2=x1+Δx1=(a+b)/2+y1–ηy1=(a+b)/2+y1(1–η).

Аналогічно можна визначити і x3: x3=(a+b)/2+y1(1–η)2 або в загальному випадку: xk=(a+b)/2+y1(1–η)k-1. При ηÎ[0,1] значення xk сходиться до (a+b)/2.

Розширимо розглянутий одномірний випадок і припустимо, що одномірний шар Кохонена (лінійка) містить не один нейрон (як раніше), а m активних нейронів з вагами x1, x2,, xm... Припустимо, що ці ваги упорядковані 0<x1<x2<…<xm<b і рівномірно розподілені в інтервалі [a, b]. У цьому випадку в процесі самонавчання вагові коефіцієнти сходяться до значень (рис. 4):

xi=a+(2i–1)(b–q)/2m, i=1, 2, …, m,... (19)

Рис. 4. Розподіл вагових коефіцієнтів

 

Звернемо увагу, що точки (19) для ваг xi, i=1, 2, …, m визначають найбільш стійкі позиції, тому що dxi/dt=0. У двовимірному випадку шар Кохонена містить m×m активних нейронів, а областю визначення для входів є декартовий добуток [a, b]×[c, d], тобто вхідний шар містить 2 нейрони. У цьому випадку ваговий вектор кожного нейрона шару Кохонена має дві складові – за числом входів. Кожен нейрон шару Кохонена також характеризується двома координатами – за віссю абсцис і за віссю ординат.

Подібно одномірному випадку можна показати, що координати вагових векторів нейронів шару Кохонена на осі абсцис у процесі самонавчання рівномірно розподіляються в інтервалі [a, b]: . Аналогічно для координат цих векторів по осі ординат: .

У результаті самонавчання мережі Кохонена вагові вектори нейронів шару Кохонена рівномірно розподіляються у вхідному просторі.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 653;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.