Процес судово-бухгалтерської експертизи та його стадії.

Як будь-який дослідний процес, проведення експертизи має такі стадії (рис. 1).

Організаційно-методична стадія включає:

1. вивчення змісту і повноти матеріалів справи, поданих на екс­пертизу;

2. опрацювання методики проведення експертизи;

3. складання календарного плану-графіка проведення судово-бухгалтерської експертизи (оскільки процесуальні норми передба­чають строки розслідування кримінальних і цивільних справ пра­воохоронними органами).

При визначенні методики проведення конкретної експертизи експертові слід враховувати можливість використання зареєстро­ваних методик, що визначено Порядком атестації та державної ре­єстрації методик проведення судових експертиз, затверджених По­становою Кабінету міністрів України від 2 липня 2008 року № 595.

Цей Порядок визначає процедури атестації та державної реєст­рації методик проведення судових експертиз (крім судово-медичної та судово-психіатричної).

Порядком визначено, що під поняттям «методика проведення судової експертизи» слід розуміти результат наукової роботи, що містить систему методів дослідження, які застосовуються в процесі послідовних дій експерта з метою виконання певного експертного завдання.

Методики розробляються державними спеціалізованими уста­новами, визначеними статтею 7 Закону України «Про судову екс­пертизу». За потреби до розроблення методик залучаються провідні фахівці з певних галузей знань за їх згодою.

 

1.

Рис. 1 Стадії проведення судово-бухгалтерської експертизи

Атестація методик полягає в оцінці звіту про наукову роботу, виконану з метою розроблення методик, шляхом проведення його рецензування та апробації методик спеціалізованими установами.

Результати атестації методик розглядаються науковими ра­дами спеціалізованих установ, які діють відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». У разі прийняття науковою радою рішення про рекомендацію до впро­вадження методики в експертну практику вона подається для державної реєстрації.

Державна реєстрація методик проводиться Міністерством юс­тиції, який є держателем Реєстру методик проведення судових екс­пертиз.

Реєстр — це офіційна електронна база даних, що ведеться з ме­тою створення інформаційного фонду про наявність методик про­ведення судових експертиз, які атестовані та рекомендовані до впровадження в експертну практику відповідно до Порядку атеста­ції та державної реєстрації методик проведення судових експертиз, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2008 № 595.

Порядок ведення реєстру методик проведення судових експер­тиз визначено Наказом Міністерства юстиції України від 02.10.08 р. № 1666/5.

Держателем Реєстру є Міністерство юстиції України, що здійс­нює його ведення.

Функції держателя Реєстру покладаються на Управління експе­ртного забезпечення правосуддя Міністерства юстиції України.

Методика проведення судової експертизи включається до Ре­єстру за рішенням Координаційної ради з проблем судової експер­тизи при Міністерстві юстиції.

Інформація, яка міститься у Реєстрі, є відкритою для запитів правоохоронних органів, судів та заінтересованих юридичних і фі­зичних осіб.

Дослідна стадія судово-бухгалтерської експертизи передбачає виконання експертом-бухгалтером конкретних процедур, передба­чених методикою дослідження, в тому числі з використанням ЕОМ, для одержання необхідної інформації щодо питань, поставлених перед судово-бухгалтерською експертизою.

Стадія узагальнення, оцінки і реалізації результатів судово- бухгалтерської експертизи має два етапи:

1. Узагальнення результатів експертизи передбачає групування і систематизацію недоліків фінансово-господарської діяльності під­приємства, які стали об'єктом бухгалтерської експертизи, за еко­номічною однорідністю і хронологічною послідовністю, узагаль­нення результатів дослідження, складання експертного висновку, розроблення пропозицій із профілактики виявлених недоліків;

2. Реалізація результатів експертизи — це передання експертно­го висновку органу, який призначив експертизу; оцінка висновку експерта слідчим (судом); допит експерта на попередньому слідстві чи судовому розгляді.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 2124;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.