Microsoft Visual Basic

 

Ми живемо у дивовижний час, і він ще ніколи не був найбільш сприятливим для програмістів, ніж зараз. Поява мов візуального проектування ПЗ дозволила спростити процес написання програм для системи Windows. Піонером в цьому напрямі була мова та середовище розробки Microsoft Visual Basic. Visual Basic завжди дозволяв спростити процес написання програм, але для його перетворення на справжню мову професійної розробки та створення середовища розробки були потрібні роки. Visual Basic є продуктом багаторічної еволюції мови Basic.

В основному ця мова призначалася для створення програм, які працюють у режимі діалогу з користувачем, тобто у візуальному режимі. Тому її і назвали Visual Basic. Під час розвитку комп’ютерної технології Visual Basic поступово перетворювався з простої мови для початківців у могутній інструмент для швидкого створення працездатних додатків. Використовуючи інтегроване середовище розробки IDE (Integrated Development Environment) Visual Basic дозволяє значно спростити такий, на перший погляд, складний процес, як розробка призначеного для користувача інтерфейсу. Призначений для користувача інтерфейс– це “обличчя” вашого додатку, на створення якого раніше “вручну” було потрібно дуже багато часу програміста. У ряді випадків весь цей сервіс починав займати до 80-90% об’єму програмних кодів. За своєю складністю та можливостями Visual Basic можна поставити в один ряд з Delphi або C++.

За допомогою Visual Basic можна як і раніше швидко писати програми для системи Windows, але, крім цього, починаючи з версії 6, тепер можна також створювати додатки типу клієнт/сервер та надійні додатки керування базами даних.

Пакет Visual Basic відіграє основну роль у стратегії доступу до даних. За даними компанії Microsoft у більш ніж 90% всіх додатків Visual Basic використовуються з’єднання з системами керування реляційними базами даних (СКРБД). У більшості цих програм використовуються СКРБД Jet (Access) та Microsoft SQL.

Використовуючи Visual Basic, можна без зусиль створювати документи та елементи управління ACTIVEX. Ви вже знайомі з різноманітними елементами управління середовища Windows, такими як перемикачі, прапорці, кнопки, списки тощо. Багато розробників разом з ними використовують власні елементи управління, відомі як елементи управління ACTIVEX. По мірі того як система Windows еволюціонувала від версії 3.х до версій 95, 98, МЕ, NT, 2000 і ХР, WINDOWS 7 та WINDOWS 8, те ж відбувалося і з елементами управління. Вперше вони з’явилися у мові Visual Basic під назвою VBX-елементів (таким було розширення відповідних файлів). По суті цими елементами управління були невеликі динамічні бібліотеки (DLL). Можливості сучасних 32-розрядних елементів управління значно розширені, а їх файли тепер мають розширення .ОСХ, а самі елементи отримали назву елементів управління ACTIVEX.

Фірма Microsoft інтегрувала також спеціальну версію Visual Basic, яка відома під ім’ям Visual Basic for Application (VBA) в усі компоненти пакету Microsoft Office та деякі інші програми. VBA – це основний компонент мови Visual Basic.

Оскільки програмісти часто використовували Visual Basic для розробки власних елементів управління, які вони включали у додаток, що були написані на С/С++, то стало зрозумілим, що мови С/С++ слід забезпечити засобами розробки елементів управління. Але з появою нової версії компілятора Microsoft Visual Studio.Net, що включає мови програмування розробки ПЗ С#, Visual Basic, Visual C++ та Visual FoxPro, а також спеціального майстра розробки елементів управління, така потреба відпала.

Разом з іншими компонентами пакет Visual Studio .Net є новим підходом компанії Microsoft при розробці додатків баз даних для кінцевого користувача. Основним методом доступу до файлів, що розділяються, та баз даних клієнт/сервер стає використання високорівневих технологій ACTIVEX Data Objects (ADO– елементи (об’єкти) управління даними ACTIVEX, так званий MDAC –Microsoft Data Access Components). А також новий низькорівневий інтерфейс OLE DB (OLE– Object Linking and Embedding, зв’язування та впровадження об’єктів), що прийшли на зміну старому прикладному інтерфейсу програмування Open DataBase Connectivity (ODBC).








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1420;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.