Лекція 9. Ергономіка робочого місця

Ергономіка — наукова дисципліна, що комплексно вивчає виробничу діяльність людини і ставить за мету її оптимізацію. Ергономіка виникла в 1920-х роках у зв'язку зі значним ускладненням техніки, якою повинна керувати людина у своїй діяльності. Перші дослідження з ергономіки почали проводитися у Великобританії, США і Японії.

Останнім часом ергономіка відходить від класичного визначення і перестає бути строго зв'язаною з виробничою діяльністю. Визначення, прийняте Міжнародною Ергономічною Асоціацією (IEA) у 2007 році: «Ергономіка — це область наукових знань про людину для проектування предметів, систем і оточень, що нею використовується».

Ергономіка вивчає дії людини в процесі роботи, швидкість освоєння їм нової техніки, витрати його енергії, продуктивність і інтенсивність при конкретних видах діяльності. Сучасна ергономіка підрозділяється на мікроергономіку, мідіергономіку і макроергономіку:

Мікроергономіка (іноді її невірно називають як мініергономіка) займається дослідженням і проектуванням систем «людина-машина». Зокрема, проектування інтерфейсів програмних продуктів перебуває у віданні мікроергономіки.

Мідіергономіка займається вивченням і проектуванням систем «людина-колектив», «колектив-організація», «колектив-машина», «людина-мережа». Саме мідіергономіка досліджує виробничі взаємодії на рівні робочих місць і виробничих задач. До ведення мідіергономіки відносяться:

- проектування структури організації і приміщень;

- планування і встановлення розкладу робіт;

- гігієна і безпека праці.

Макроергономіка досліджує і проектує більш загальні системи, такі як «людина-суспільство», «організація-система організацій».

При вивченні і створенні ефективних керованих людиною систем, в ергономіці використовується системний підхід. Для оптимізації керованих людиною систем ергономіка використовує наукові знання психології, фізіології (особливо нейрофізіології), гігієни і безпеки праці, соціології, культурології і багатьох технічних, інженерних і інформаційних дисциплін. Деякі терміни ергономіки стали широко вживатися в побуті. В даний час відкриття ергономіки використовуються не тільки на виробництві, але також у побуті, у спорті і навіть у мистецтві.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1291;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.