Засади створення системи Е-комерції

Для створення системи електронної комерції спершу слід з'ясувати, яку з ланок торговельного ланцюжка займає певна компанія, яку частину своїх бізнес-процесів вона хотіла б перевести в електронну форму і які саме сфери діяльності можна оптимізувати, використовуючи Internet-технології.

Система електронної комерції(торговельна Internet-система (TІС) Internet-крамниця) — форма відображення у web-вигляді прайс-листа, cистеми замовлень торговельної компанії, фірми-виробника тощо, яка забезпечує дієвий зв'язок віртуального світу з реальним, внутрішнім життям цієї yстанови.

Важливе значення має логічна система виробничо-комерційних відносин, коли компанії будують бізнес у здоровій і «прозорій» економіці, прагнучи прибутку і стабільності. І цей «прозорий» оф-лайновий бізнес природним шляхом стає основою для он-лайнового.

Оф-лайновий бізнес— бізнес, який здійснюється у традиційній формі без використання можливостей глобальних інформаційних мереж.

Он-лайновий бізнес— бізнес, який здійснюється з використанням апаратних і програмних можливостей глобальної комп'ютерної мережі Internet.

Виробничі та комерційні відносини часто з різних причин побудовані “нелогічно”. Тому впровадження інформаційних систем, в тому числі й систем електронної комерції, у вітчизняних компаніях відбувається повільно. Бізнес-процеси необхідно перебудовувати так, щоб вони органічно вписалися до системи електронної комерції.

Бізнес-процес — сукупність пов'язаних між собою процедур або операцій (функцій), які реалізовують певне бізнес-завдання або політичну мету підприємства, як правило, в межах його організаційної структури. Інформаційні технології та Internet— потужний стимул для перебудови, а деколи — навіть для побудови бізнес-процесів. Отже, починати слід з логічної .організації бізнес-взаємодії між учасниками торговельного процесу.

Виділяють чотири рівні взаємовідносин учасників торговельного процесу, які слугують базою для створення системи електронної комерції:

— виробник — дистриб'ютор;

— дистриб'ютор — дилер;

—продавець — дистриб'ютор;

—покупець.

Будь-який з цих рівнів може бути частково або цілком переведений у систему електронної комерції. Важливо пам'ятати, що електронна комерція- це одна з форм ведення бізнесу.

Кожній компанії необхідно визначити найвигідніше або найважливіше в бізнес-ланцюжку і зробити ставку саме на це. Якщо, наприклад, виробнику вигідно працювати з дистриб'юторами, бо це найбільш рентабельно — тоді з допомогою системи електронної комерції треба оптимізувати роботу з дистриб'юторами.

Виробнича компанія. Для такої компанії перенесення частини процесів збуту своєї продукції чи послуг до глобальної мережі набуває форми прямих продажів через Іnternet.

Прямі продажі через Internet (он-лайнові роздрібні продажі) — продажі товарів чи послуг кінцевим користувачам, які здійснюються через Internet-крамницю компанії або з допомогою інших форм підтримки електроні торгівлі.

Компанії-виробнику найкраще починати з впровадження торговельної Internet-системи і засобів електронної комерції в роботу підрозділів збуту продукції компанії.

Для максимального економічного ефекту від впровадження системи електронної комерції інформаційна система збуту повинна бути з'єднана з системою планування виробництва і системою організації постачань. Таким чином можна мінімізувати окремі статті видатків: TIC дає змогу уникнути витрат на оф-лайнові комірні запаси готової продукції, комплектуючих тощо.

Дистриб'юторська компанія.Ініціатива створення торговельної Internet-системи на рівні виробник— дистриб'ютор може виходити й від дистриб'ютора. В такому разі це буде Internet-система постачання дистриб'ютора. Більшість етапів у побудові такої системи постачань для дистриб'ютора такі самі, що системи збуту виробника. Для дистриб'юторської компанії також важливо створити торговельну Internet-систему для підтримки продажів.

Перед керівництвом дистриб'юторської компанії під час створення системи електронної комерції одразу постає питання: продавати товар кінцевому покупцю за схемою прямих продажів через Internet і “обходити” роздрібних продавців чи продовжувати працювати через дилерів? Рішення повинна прийняти сама компанія. Можливо, потрібен моніторинг існуючої дилерської мережі з метою визначення най слабших місць. Якщо вони є, то можна перейти на прямі постачання в цих регіонах.

Дилерська частина торговельної системи дистриб'ютора обов’язково повинна бути гнучкою: дистриб'ютору важливо підтримати не тільки великих дилерів, а й тих, які тільки починають працювати. Перехід на електронно-комерційну систему відносин може дати їм змогу вийти на новий рівень бизнесу.

Електронно-комерційна система, яка підтримує дилерську мережу, відкриває для дистриб'ютора нові можливості, наприклад «обхід» проміжних ланок на шляху реалізації товару кінцевому покупцю. Можлива організація електронно-комерційної взаємодії між регіонально розподіленими дистриб'юторами. В цьому разі торговельна Internet-система виконуватиме такі функції:

— передавання дистриб'юторами один одному регіональне розподілених замовлень;

— передавання інформації про стан складів, розташованих у різних місцях;

- надання інформації про роботу системи кінцевим покупцям.

Ці функції обов'язкові для всіх TIC. Кожен дистриб'ютор повинен з'ясувати, який його “ареал розповсюдження”. Коли моніторинг буде проведений (самостійно або з допомогою консультантів), стане можливим створення «правильної» торговельної Internet-системи. Дилером у ланцюжку дистриб'ютор — дилер може бути регіональний покупець, дрібний гуртовик, а може, й роздрібна крамниця. Все це слід чітко визначити до початку створення системи електронної комерції.

Продавець (роздрібний продаж).Організація електронно-комерційної системи під роздрібний продаж має свої особливості. Традиційний роздріб вже має ціну на товар, близьку до межових сум. Роздрібному торговцю складно почати займатися прямими постачаннями в інші регіони. Чим більша відстань, тим менш перспективно займатися глобальними прямими постачаннями. Єдиний виняток — торговельна мережа (наприклад, «Сьомий континент» або “Копійка” — система крамниць-дискаунтерів у Росії). Якщо торговельна мережа, яка вже існує, розглядає питання про створення декількох крамниць-дискаунтерів, їй обов'язково потрібно використати Internet-торгівлю. Internet-крамниці — це і є крамниці-дискаунтери. В дискаунтері ціни нижчі, ніж у звичайній крамниці, але в такій крамниці все зручно спаковано, розфасовано за певними ваговими категоріями, є широке коло порівняно дешевих товарів. Ця технологія дуже зручна для Internet-крамниці, тому крамниці в мережі обов'язково треба будувати як дискаунтери, тобто з низькими цінами, нормованими упаковками.

Покупець (споживач).Якщо споживач — велика організація, холдинг, то з допомогою технологій електронної комерції вона може впорядкувати стосунки між партнерами, контрагентами, а також внутрішні корпоративні зв’язки.

Холдинг— сукупність двох чи більше юридичних осіб, пов'язаних відносинами, за яких один з учасників (головна компанія) управляє діяльністю інших. Більшість холдингів працюють між собою за схемою взаємних зобов'язань. Навіть якщо холдингові відносини вже побудовані, рішення електроної комерції надають економію операційних витрат на підтримку функціонування холдингу в зручному і швидкому режимі. З іншого боку, будь-якій компанії потрібно упорядкувати відносини між суб'єктами компанії — службами збуту, доставки тощо. Електроно-комерційна база дасть змогу вирішити це нелегке завдання швидко. Великим корпораціям слід для початку з'ясувати, хто, що, кому і коли постачає. Тоді з'ясується, яким саме підрозділам потрібно в першу чергу застосовувати засоби електронної комерції, для кого це найнеобхідніше. Практика свідчить, що спершу слід описати і визначити функції кожного суб'єкта окремо і лише тоді працювати над об'єднанням їх в єдину систему, побудовану на основі електронної комерції.

Для компаній надзвичайно важливо в он-лайновій сфері бути адекватними своїм оф-лайновим функціям. Нові канали збуту повинні відповідати існуючому бізнесу, вони не можуть виникнути «ні з чого». Навіть якщо Internet-крамниця створена, але не відповідає оф-лайновому бізнесу, то вона не матиме успіху.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1422;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.