Електронна комерція

Електронна комерція (Е-комерція)— різновид бізнес-активності, в якій взаємодія суб'єктів бізнесу з купівлі-продажу товарів і послуг (як матеріальних так і інформаційних) здійснюється з допомогою глобальної комп'ютерної мережі Internet або будь-якої іншої інформаційної мережі.

Виділяють кілька класичних етапів ведення електронної комерції: on-лайновий маркетинг, оформлення замовлень, здійснення платежів і підтримку інформації про доставку

Розвиток моделей електронної комерції, впровадження пілотних проектів у цій галузі, а також розробка загальних юридичних і правових основ ведення бізнесу в Internet підтримуються Європейською комісією в ESPRIT.

ESPRIT — програма Європейської спільноти, спрямована на прискорення і розширення досліджень з використання інформаційних технологій (IT).

Виділяють такі напрями електронної комерції:

— бізнес — бізнес (business -to- business, B2B) — визначає взаємодію компаній з компаніями в електронному середовищі;

— бізнес — споживач (business -to- consumer, B2C) — визначає взаємодію компаній з кінцевими споживачами в мережі;

— бізнес — адміністрація (business -to-administration, B2A) — визначає взаємодію компаній з адміністративними органами;

— споживач — адміністрація (consumer-to-administration, C2A) визначає взаємодію споживачів з адміністрацією.

Згідно із статистичним дослідженням у мережі, напрям бізнес-бізнес посідає перше місце (70 % від загальної кількості усіх угод, що укладаються в Internetі). Починаючи з великих корпорацій, таких, як Cisco Systems, прагнення збільшити обіг коштів через глобальну мережу в галузі бізнес — бізнес поступово поширюється й на дрібні фірми, які бажають розширити свою діяльність з меншими витратами часу й матеріальних ресурсів.

Однак пересічним користувачам більш відомі компанії, що торгують в Internet товарами і послугами для кінцевих користувачів, тобто представники напряму В2С. Прикладом може слугувати Amazon.com — найвідоміша у світі електронна крамниця з торгівлі книжками, компактами тощо.

Перспективними вважають напрями бізнес-адміністрація і споживач-адміністрація. Держава є значним постачальником послуг для громадян і підприємств, які сплачують податки за комплекс певних послуг у сфері безпеки суспільного порядку, освіти, охорони здоров'я тощо. Все більша кількість місцевих і центральних органів влади в різних країнах надає послуги своїм громадянам через Internet. Найпомітнішим проектом для всього світу в цій галузі є державний портал Сінгапуру Ситизен Сентр, на який перенесено практично все спілкування громадян з владою.

У матеріалах Європейської комісії в ESPRIT існують такі моделі електронної комерції:

— електронна крамниця;

—електронний довідник-каталог;

— електронний он-лайновий аукціон;

— електронний торговельний центр;

— віртуальне співтовариство;

— віртуальний центр розробки;

— інформаційний брокер;

— провайдер бізнес-операцій;

— інтегратор бізнес-операцій тощо.

Електронна крамниця -спеціалізований веб-сайт, що належить фірмі-виробнику, торговій фірмі тощо й призначений для просування товарів на ринку, збільшення обсягу продажів, залучення нових покупців.

На таких сайтах є змога вибрати товари, оформити замовлення і зробити оплату через мережу, оформити документи в режимі on-line для здійснення оплати звичайним способом і відстежити доставку.

Електронний довідник-каталог - спеціалізований web-сайт для проведення тендерів серед постачальників.

Зазвичай існує у вигляді каталогу-довідника, з допомогою якого клієнт може вибрати постачальників товарів для проведення переговорів з ними. Відбір робиться, виходячи з характеристик товарів, цін, умов постачання, номенклатури, або будь-яких інших специфічних умов. Електронні довідники-каталоги застосовуються компаніями для полегшення участі в тендерах, для просування своєї торгової марки і зниження витрат з маркетингу.

Електронний он-лайновий аукціонодна з найперспективніших галузей електронної комерції; програмно-інформаційна тематична база з пошуковими засобами, в якій містяться описи товарів, допущених до торгів.

Електронний аукціон аналогічний до процедури торгів по лотах на звичайному аукціоні. «Господар» такої web-системи заробляє на відсотках транзакцій, а також на продажах програмного забезпечення для участі в торгах. Вдалий приклад такого Internet-аукціону — www.e-Вay.com.

Електронний торговельний центр—web-сайт, що містить безліч електронних крамниць і каталогів, об’єднаних загальним місцем розташуванння (інколи під відомою маркою), які спільно виконують додаткові функції, використовують систему здійснення захищених платіжних транзакцій тощо. Інші моделі електронної комерції пов'язані з інтенсифікацією обміну інформацією і процесами спільного виробництва.

Переваги електронної комерції порівняно з традиційними видами ділової активності вагомі. Використання нових електронних форм комунікації істот витрати на організацію і підтримку всієї інфраструктури бізнесу. Можливості Е-комерції дають змогу також перепроектувати стратегію ведення бізнесу. Фундаментальне переосмислення і радикальна зміна бізнес-процесів може помітно поліпшити такі найважливіші характеристики, як витрати, якість і швидкість обслуговування.

Впровадження Е-комерції, можливо, стане саме тим економічним важелем, який зможе змінити ідеологію, засоби і принципи традиційного бізнесу. Розвиток потенціалу електронної комерції зумовить створення нових ринкових моделей і відносин.

Бізнесмен, який підключився до мережі Internet і вирішив стати активним учасником, гравцем на полі віртуального бізнесу, отримує неперевершене знаряддя для проведення маркетингу і здійснення продажів; найкращу на сьогодні систему комунікацій, яка дає змогу встановлювати і підтримувати постійний зв'язок з будь-яким абонентом у світі (за умови його підключення до мережі); можливість підвищення рівня обслуговування клієнтів, найпотужніший інструмент управління; джерело інформації для наукових і практичних розробок.

INTERNET забезпечує отримання та аналіз реакції споживачів на будь-які дії компанії, до того ж миттєво. Бізнесмени та менеджери можуть отримувати від відвідувачів web-сайту компанії детальну й різноманітну зворотню інформацію.

Можливості електронного бізнесу в мережі:

- У мережі є можливість цільового розсилання електронних повідомлень різним клієнтам, які зареєструвалися на комерційному сайті. Але зловживати цим не слід — можна викликати обурення користувачів непотрібною інформацією.

- Торговець може вибрати електронні інформаційні видання — певні web-узли, які відвідуються певною аудиторією, і розташувати на них свою рекламу, що дає змогу здійснити цільове охоплення певної аудиторії. Існує можливість відкрити власну електронну крамницю для безпосередніх продажів у мережі. Однак за статистикою, 70—80% крамниць, які відкриваються, є збитковими. Серед причин цього — непрофесійність їх розробників.

- Маркетингові дослідження в Internet щодо охоплення аудиторії, швидкості оброблення результатів, повноти інформації, яка надається, не мають аналогів. Багато керівників західних компаній вважають, що підключатися до Internet доцільно хоча б заради цих досліджень.

- До послуг бізнесменів — найпотужніші комунікації Internet. У лічені . хвилини електронні листи доходять до адресата у будь-якій точці світу. Користуючись програмами захисту інформації, можна бути впевненим, що навіть дуже зацікавленим службам (не кажучи про хакерів-одинаків), буде складно прочитати вашу кореспонденцію. Поставивши під листом свій електронний підпис, можна позбавити потенційного злодія можливості змінні навіть кому в тексті підписаного документа. Електроннийпідпис —код (послідовність одного або декількох символів), який є електронним еквівалентом письмового підпису.

- До послуг бізнесменів численні тематичні електронні конференції, списки розсилань, Internet-пейджери для прямого спілкування із співрозмовником, відправлення факсів у США і Канаду за ціною 10 центів за аркуш, іР-телефонія (можливість не тільки розмовляти, а й бачити співрозмовника).Особливі переваги у менеджменті Internet надає компаніям, що мають віддалені філії або співробітників, яким потрібно часто їздити. Маючи комп'ютер, працівники компанії завжди матимуть надійний зв'язок з головним офісом, доступ до корпоративних баз даних і можуть швидко скористатись необхідною інформацією або отримати консультацію провідних фахівців фірми. Якщо компанія велика і має багато структурних підрозділів, налагодження їх спільної роботи є важким управлінським завданням. І тут важко переоцінити значення локальної комп'ютерної мережі підприємства, яке працює на основі Internet-технологій.

- Юридичні та бухгалтерські ресурси глобальної мережі Internet дуже багаті. Будь-які закони, укази, розпорядження й підзаконні акти можна отримати через лічені години після їх прийняття. Існує ще можливість отримання коментарів і порад фахівців. Це свідчить про те, що жодне з існуючих джерел ділової інформації не може зрівнятися з мережею Internet в оперативності й повноті надання інформації.

- З перенесенням бізнесу до глобальної мережі у компанії з'являються неабиякі переваги в обслуговуванні клієнтів. Служби певної компанії тепер мають можливість надавати ефективну технічну допомогу її клієнтам, розміщувати на сайті фірми поради, рекомендації, нові версії програмного забезпечення — будь-яку інформацію, корисну споживачам. Існують телеконференції, в яких обговорюються продукти компанії. Звідти можна отримати різноманітну інформацію, яку не зможе швидко надати жоден з відділів фірми. Ці відомості можна використовувати для поліпшення якості товарів і послуг компанії.

Процес зростання кількості користувачів і обсягу віртуальної комерції вибувається невпинно. Існує низка web-сайтів, де можна знайти останні дані загальних і спеціалізованих досліджень аудиторії мережі Internet

Бум електронної комерції у світі почався в 1995—1996 pp. У 1996 р. багато маркетологів та інформаційних агенцій робили прогноз розвитку комерції в Internet. Очікувані цифри зростання на той час вважалися надмірно оптимістичними, але вже наприкінці 1998 р. загальний прибуток від операцій в Internet перевищив 8 млрд, доларів, а прибуток від реклами — 2 млрд. Доларів нарік. Саме наприкінці 1998 — на початку 1999 року про Internet заговорили як про абсолютний ринок, що перевершує за своїм потенціалом будь-який інший у світі.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1770;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.