Інформаційні загрози, захист інформації, безпека інформації.

Інформаційна безпека -захищеність інформації і підтримуючої інфраструктури від випадкових або навмисних дій природного або штучного характеру, які можуть завдати неприйнятного збитку суб'єктам інформаційних стосунків. Підтримуюча інфраструктура системи электро-, тепло-, водо-, газопостачання, системи кондиціонування і т. д., а також обслуговуючий персонал. Неприйнятний збиток збиток, яким не можна нехтувати.

Інформаційна безпека

1) такий стан інформаційної озброєності особистості, суспільства, держави, тобто озброєності їх знаннями, при якому досягається захищеність і реалізація їх життєво важливих інтересів і гармонічний розвиток незалежно від наявності внутрішніх і зовнішніх загроз;

2) такий стан інформаційного забезпечення завдань національної безпеки, при якому досягається захищеність і реалізація життєво важливих інтересів, гармонічного розвитку і потреб в інформації особистості, суспільства, держави незалежно від наявності внутрішніх і зовнішніх загроз;

3) стан інформаційного середовища, при якому гарантується його розвиток і використання в інтересах особистості, суспільства і держави;

4) захищеність від різного роду зовнішніх і внутрішніх загроз системи формування і поширення автоматизованих інформаційних ресурсів, яка забезпечує їхнє ефективне використання в інтересах громадян, суспільства і держави.

3.1. Інформаційна загроза

1) такий інформаційний вплив (внутрішній або зовнішній), при якому створюється потенційна або актуальна (реальна) небезпека зміни напрямку або темпів (швидкості) прогресивного розвитку держави, суспільства, індивідів;

2) небезпека заподіяння шкоди життєво важливим інтересам особистості, суспільства, держави шляхом інформаційного впливу на свідомість, інформаційні ресурси та інфосферу машинно-технічних систем;

3) сукупність чинників, що перешкоджають розвитку і використанню інформаційного середовища в інтересах особистості, суспільства і держави.

 

Унікальною особливістю інформаційних загроз є те, що вони, з одного боку являють собою самостійний клас загроз, а з другого - є реалізаційною основою інших видів загроз на інформаційному рівні, а часто і їх першопричиною.

 

Інформаційна загроза - сукупність чинників, що перешкоджають розвитку і використанню інформаційного середовища в інтересах особистості, суспільства і держави.

Унікальною особливістю інформаційних загроз є те, що вони, з одного боку являють собою самостійний клас загроз, а з другого - є реалізаційною основою інших видів загроз на інформаційному рівні, а часто і їх першопричиною.

3.2. Безпека інформації — це властивість (стан) передаваної, накопичуваної, оброблюваної і такої, що зберігається, інформації, що характеризує її ступінь захищеності від дестабілізуючої дії зовнішнього середовища (людини і природи) і внутрішніх погроз, тобто її конфіденційність (секретність, смислова або інформаційна скритність), сигнальна скритність (енергетична і структурна) і цілісність — стійкість до руйнівних, імітуючих і спотворюючих дій і перешкод.

Як стандартна модель безпеки часто приводять|призводять| модель з|із| трьох категорій:

  • конфіденційність - стан інформації, при якому доступ до неї здійснюють тільки суб'єкти, що мають на неї право;
  • цілісність - уникнення несанкціонованої модифікації інформації;
  • доступність - уникнення тимчасового або постійного заховання інформації від користувачів, що отримали права доступу.

Тоді як інформаційна безпека це стан захищеності інформаційного середовища, захист інформації є діяльністю по запобіганню просочуванню інформації, що захищається, несанкціонованих і ненавмисних дій на інформацію, що захищається, тобто процес, направлений на досягнення цього стану.

3.3. Захист інформації – це сукупність правових, організаційних та технічних заходів, спрямованих на запобігання погроз інформаційної безпеки та ліквідацію їх наслідків.

Суть захисту інформаціїполягає у виявленні, усуненні або нейтралізації негативних джерел, причин і умов дії на інформацію. Ці джерела складають загрозу безпеці інформації. Цілі і методи захисту інформації відображають її суть. У цьому сенсі захист інформації ототожнюється з процесом забезпечення інформаційної безпеки, як глобальної проблеми безпечного розвитку світової цивілізації, держав, співтовариств людей, окремої людини, існування природи.

 








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 1324;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.