Застосування електрофорезуу медичних дослідженнях.

Клітини організму мають різний за величиною заряд, причому кожен тип клітин звичайно характеризується певним, досить стабільним зна­ченням потенціалу. Жива протоплазматична поверхня та всі біологічні поверхні мають негативний заряд. Зокрема, у різних ссавців при рН = 7,4 величина -потенціалу еритроцитів коливається в межах від -7 до -22 мВ. У людини ця величина дорівнює-16,3 мВ.

Низьке значення ізоелектричної точки еритроцитів (рНіет = 1,7), а також їх постійний негативний заряд можна пояснити йонізацією кислот­них груп фосфоліпідів на поверхні еритроцитів. Лейкоцити, як і еритроци­ти, рухаються до анода; їх негативний заряд зумовлений дисоціацією йоногенних груп білків сироватки крові, які адсорбуються на поверхні лейкоцитів.

За електрофоретичною рухливістю клітини крові можна розмісти­ти у такій послідовності: гранулоцити 0,6 ·10-12 м2/ (с·В); лімфоцити 0,8 ·10-12 м2/(с·В); еритроцити 1·10-12 м2/(с·В).

Впровадження електрофорезу у біохімічні дослідження дало змо­гу розділити складні суміші біологічних рідин і дослідити їх індивіду­альні характеристики, зокрема склад білків сироватки крові та шлунко­вого соку. Серед біологічних рідин найкраще досліджена і викликає най­більший інтерес кров (таблиця 3).








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1487;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.