Невралгія трійчастого нерва.

Причини: інфекційні захворювання, хвороби додаткових пазух носа, зубів, кісток черепа, травми обличчя тощо.

Симптоми: головна ознака – приступ гострого болю в ділянці обличчя. Приступ розвивається раптово і триває від кількох секунд до 1-2 хв. Спочатку біль з’являється в ділянці іннервації однієї з гілок трійчастого нерву, далі він може поширюватися на все обличчя. Інколи він іррадіює у вухо, потилицю, шию, око, зуб. Біль нестерпний.

Під час приступу з’являється гіперемія і набряк відповідної половини обличчя, сльозотеча, гіперсекреція слизу з носа.

При пальпації відмічається болючість у точках виходу гілок трійчастого нерва. Біль провокують дотик до обличчя (в ділянці куркових зон), голосна розмова, холод, жування твердої їжі тощо.

Частота приступів буває різною. Іноді вони повторюються один за одним. При особливо тяжкому перебігу процесу на обличчі можуть з’явитися герпетичні висипи. У таких випадках біль стає пекучим. Герпетичні висипи іноді з’являються на рогівці ока, що викликає зниження зору.

Лікування:

1. Протизапальні засоби.

2. Знеболюючі засоби.

3. Препарати карбамазепінового ряду (фінлепсин, тегретол).

4. Дегідратаційні (лазікс, фуросемід).

5. Вітамінотерапія.

6. Фізіотерапія (голкотерапія, маска Бергоньє).

Догляд за хворими: слід враховувати, що негативні емоції, незручне положення тіла, шум, яскраве освітлення підсилюють біль. Хворі нерідко не можуть розмовляти і жувати (це провокує біль). Під час пароксизму болю з такими хворими краще спілкуватися письмово, годувати рідкою їжею, яка не потребує жувальних рухів.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 2149;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.