Чутливість.

Чутливість – це здатність організму сприймати подразнення з зовнішнього та внутрішнього середовища. Згідно з клінічною класифікацією чутливість поділяється на: поверхневу, глибоку, складну.

До поверхневої чутливості відносять: тактильну (відчуття дотику), больову (відчуття болю), температурну (відчуття холоду чи тепла), тріхоестезію (відчуття дотику до волосся), гігрестезію (відчуття вологості) тощо.

До глибоких видів чутливості відносять: м’язово-суглобове (відчуття руху в суглобі), вібраційне (відчуття коливання камертону), відчуття маси, тиску, кін естетичне чуття (відчуття руху шкірної складки).

Серед складнихвидів чутливості розрізняють стерео гностичну, локалізації, двомірно-просторову.

Залежно від якісних і кількісних змін відчуттів клінічно розрізняють суб’єктивні та об’єктивні чутливі порушення.

До суб’єктивних належать парестезії та болі.

1. Парестезії – це відчуття повзання мурашок, холоду, жару, затерпання, поколювання, що виникають без впливу подразнення. Часто парестезії є першими ознаками ураження нервової системи.

2. Болі. Больові відчуття можуть виникати при подразненні патологічним процесом чутливих аналізаторів на будь-якому рівні (від рецепторів до кори).

Види болю: місцевий – це біль, що співпадає з місцем ураження; проекційний – біль не тільки в місці подразнення, але й дистальніше по ходу нервів чи корінців. Прикладом проекційного болю є біль в ділянці 4-5 пальців кисті при травмі ліктьового нерва в ділянці ліктьового суглоба; іррадіюючий – біль, що розповсюджується з однієї гілки нерва на іншу. Наприклад, при невралгії І гілки трійчастого нерва болі розповсюджуються в зону іннервації ІІ чи ІІІ гілок цього нерва; реактивний– біль, що виникає при пальпації больових точок або при натягуванні нервових стовбурів (симптоми натягу Ласега); каузалгії– це інтенсивні пекучі болі при травмах периферійних нервів; відображений– біль в зонах Захар’їна-Геда при захворюваннях внутрішніх органів, коли виникає іррадіація подразнення в відповідних зонах на шкірі через клітини задніх рогів; фантомний– відчуття відсутньої частини кінцівки

Об’єктивні розлади чутливості:

1. Анестезія– повна втрата одного або кількох видів чутливості. Наприклад: аналгезія – втрата больової чутливості; терманестезія – втрата температурної чутливості; батіанестезія – втрата глибокої м’язово-суглобової чутливості.

2. Гіпестезія– зниження чутливості.

3. Гіперестезія– підвищення чутливості.

4. Дизестезія– спотворення чутливості ( тепло відчувається хворим як холод, дотик – як біль).








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 3406;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.