Г) Економічна оцінка земель

Економічна оцінка земель регламентується ст.200 ЗКУ, окремими положеннями (ст.17 та ін.) ЗУ «Про оцінку земель». Згідно зі ст.200 ЗКУ,

«1. Економічна оцінка земель - це оцінка землі як природного ресурсу і засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві та як просторового базису в суспільному виробництві за показниками, що характеризують продуктивність земель, ефективність їх використання та дохідність з одиниці площі.

2. Економічна оцінка земель різного призначення проводиться для порівняльного аналізу ефективності їх використання. Дані економічної оцінки земель є основою грошової оцінки земельної ділянки різного цільового призначення.

3. Економічна оцінка земель визначається в умовних кадастрових гектарах або у грошовому виразі.»

 

Економічна оцінка земель визначається за продуктивністю, окупністю затрат, диференційним доходом, місцезнаходженням, екологічним значенням, інженерним облаштуванням території тощо. Відповідно до ст.17 ЗУ «Про оцінку земель», економічна оцінка земель проводиться на землях сільськогосподарського призначення незалежно від форм власності не рідше як один раз у 5-7 років юридичними особами, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою. Таким чином, Закон відносить економічну оцінку земель до землеустрою, а не до ведення державного земельного кадастру.

NB. Економічна оцінка земель була проведена в Україні ще у 1988 р. і на сьогодні практично повністю втратила актуальність12. Так, економічна оцінка території м. Києва була затв. рішенням Київської міської ради народних депутатів 04.04.1988 і передбачала наявність 5 економіко-планувальних зон (ЕПЗ). На сьогодні у місті виділено 190 ЕПЗ13.

 

Як видається, поза межами грошової оцінки земель економічна оцінка позбавлена будь-якого значення. Можна прогнозувати, що рано чи пізно вона буде поглинута грошовою оцінкою і окремо не розглядатиметься.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.