Створення правових підстав для запровадження механізмів держа­в­­но­го регулювання ефективності використання ПЕР.

Серед найбільш ефективних механізмів державного регулювання у сфері енер­го­збереження слід виділити нормування питомих витрат ПЕР на одиницю про­ду-к­ції. З метою запровадження дієвого впливу системи нормування ПЕР на ефек­тивність використання енергоресурсів у суспільному виробництві України, ма-ють бути створені відповідні правові підстави. Існують декілька основних напрямів удосконалення законодавства з нормування питомих витрат ПЕР, а саме:

1. Показники норм питомих витрат ПЕР безпосередньо впливають на обсяг по­даткових надходжень до державного бюджету, оскільки відповідно до Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” витрати на споживання та придбання паливно-енергетичних ресурсів відносяться до валових витрат плат­ника податку. За такого законодавства навіть надмірно високі витрати ПЕР відносяться на валові витрати, що зменшує прибуток підприємства, і, відпо­від­но, податкові надходження. З метою державного “примусу” до енергозбереження доцільно внести до Закону України „Про опо­дат­кування прибутку підприємств” змі­ну, яка б передбачала заборону відносити на валові витрати ПЕР, спожиті ними, понад встановлені компетентними органами норми питомих витрат ПЕР.

2. Потребує змін порядок погодження та затвердження норм питомих витрат, шляхом запровадження обов'язкової державної експертизи розроблених норм. Функції щодо проведення такої експертизи доцільно покласти на організацію, підпорядковану центральному органу виконавчої влади у сфері енергозбереження, який безпосередньо буде контролювати лише дотри­ман­ня встановлених норм. Також необхідно створити систему сертифікації підприємств, установ та організацій, які мають право розробляти норми та методики нормування питомих витрат ПЕР.

1. Необхідно знизити межу річного споживання ПЕР, яка тягне за собою необхідність погодження норм питомих витрат ПЕР з центральним органом виконавчої влади у сфері енергозбереження та визначити коло посадових осіб відповідальних за таке погодження.

1. Для забезпечення безумовного дотримання порядку нормування питомих ви­трат ПЕР необхідно встановити адекватну юридичну відповідальність за пору­шення посадовими особами та суб'єктами господарювання законодавства що­до нормування питомих витрат ПЕР. Зокрема, доцільно передбачити, що у ра­зі відсутності норм питомих витрат, весь обсяг ПЕР, спожитих за період від­сут­ності норм, вважається їх перевитратою.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 551;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.