Історія Польщі. У російській кампанії Наполеона взяла участь майже вся 100-тисячна польська армія, три чверті якої загинули в Росії

Розпочавши в червні 1812 р. війну проти Росії,Наполеон заявив про початок "другої польської війни" і наказав скликати у Варшаві надзвичайну сесію сейму, яка проголосила відновлення Королівства Польського під загальною назвою Генеральної національної конфедерації. На її чолі став старий князь Адам Казімєж Чарторийський (1734-1823). Він закликав усіх поляків і литовців підтримати Наполеона морально та матеріально. Сам імператор вимагав нових солдат і постачання. Однак польська шляхта литовських земель з недовір'ям поставилася до Наполеона.

У російській кампанії Наполеона взяла участь майже вся 100-тисячна польська армія, три чверті якої загинули в Росії. Зазнавши поразки, Велика Армія Наполеона наприкінці року залишила Росію. Разом з нею на Захід відступили й польські війська. Ю. Понятов-ський з частиною польського війська брав участь у "битві народів" під Ляйпцшом (жовтень 1813 р.), яка завершилася розгромом Наполеона. У цій битві загинув, прикриваючи відступ імператора, новий маршал Франції Ю. Понятовський, залишивши після себе легенду військової вірності і відваги, патріотизму і посвяти.

На початку 1813 р. російські війська окупували Варшавське Князівство. Уряд разом з армією помандрував на Захід. Рештки польської армії Олександр І у 1814 р. інтернував, але з честю відіслав на батьківщину. Поразка Наполеона оживила і підсилила проро-сійські орієнтації серед польської шляхти й аристократії. Позиції Олександра І і Росії в Європі були як ніколи міцними. Це давало підстави сподіватися на розв'язання Олександром І "польської справи" в дусі планів князя А.Є. Чарторийського.

І








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.