Культура запису розв’язування задач

Текстові задачі в початковому курсі математики розв’язують окремими діями (без пояснення, з поясненням, за письмовим планом), способом складання виразу (без пояснення, з поясненням, готовий вираз), а деякі прості задачі – і способом складання рівнянь.

Розглянемо вимоги до оформлення письмового розв’язання задач.

1 клас.

Учні розв’язують тільки прості задачі. Запис розв’язання виконують у вигляді прикладу. Першокласники іноді пропонують проілюструвати задачу малюнком. Для позначення предметів, про які йдеться в задачі, використовують кружечки, палички, трикутники, квадрати. У цьому разі розв’язання записують під малюнком.

                       
           


6 3 ?


6 + 3 = 9

6 + 3 = 9 (гр.)

2 клас

Ще в процесі розв’язування простих задач учням варто показати короткий запис задачі. Учні не роблять короткий запис задачі у зошиті, вони розглядають його на дошці. З опорою на цей запис повторюють задачу, але розв’язання виконують так само, як і в першому класі.

Після ознайомлення із складеною задачею учні вчаться записувати коротко задачі в зошиті, але виконують такі завдання за зразком і під керівництвом учителя. На цей час запроваджується найменування предметів у відповідях предметів. Назви предметів пишуть однією буквою в дужках після числа 13-6=7 (в).

У відповідях до задачі назви предметів пишуть повністю (7 вагонів). Слова, які починаються на голосний, скорочують до наступного голосного (яблуко – ябл.), (ялина – ял.).


Б.- 9 л Б.- 9 л ?

К.- ?, на 6 л менше К.- ?, на 6 менше

Разом -?

 

1) 9-6=3 (л)

2) 9+3=12 (л)

Відповідь: 12 літрів.

У кінці вивчення нумерації в межах 100 ознайомлюють учнів із розв’язуванням задач складанням виразу.

Задача.У бочці було 90 л бензину. У легковий автомобіль заправили 60 л, а в мотоцикл 20 л. Скільки літрів бензину залишилося в бочці?

90- (60+20)

Поясніть, як скласти вираз. Виконайте обчислення і запишіть відповідь.

Всі складені задачі з буквеними даними розв’язують складанням виразу.

Розв’язання однієї і тієї самої задачі і окремими діями і складанням виразу практикують в окремих випадках, як вид творчої роботи. У підручниках 2- 4 класів запроваджується така форма завдання, як розв’язання задач за планом. У 2-3 класі учні план не переписують у зошит, а в 4 класі переписують у зошит лише на вимогу вчителя.

 

3 клас

Вчаться записувати повну відповідь і короткі пояснення розв’язання (на початку навчального року). Записувати повну відповідь до кожної задачі не слід. Треба практикувати як короткі, так і повні відповіді, а в домашніх і контрольних роботах повну відповідь записувати обов’язково.

Задача.На 45 к. купили олівців ціною по 5 к. Стільки ж купили стержнів ціною 8 к. Скільки заплатили за стержні?

Назва Ціна Кількість Вартість
олівець 5 к однакова 45 к.
стержень 8 к ?

 

1) 45:5=9 (шт.)- купили олівців;

2) 8∙9=72 (к.) – заплатили за стержні.

Відповідь. За стержні заплатили 72 к.

4 клас

Використовують ті самі форми запису розв’язання задач, що й у 3 класі, проте іноді в короткому записі задачі за допомогою арифметичних дій визначають між величинами. Вводиться запис розв’язання задач з письмовими формами обчислень. (ст.259).

 

Задача.Посіяли 6 кг гречки, а зібрали в 9 раз більше. На скільки кілограмів більше гречки зібрали, ніж посіяли?

Відомо, що посіяли 6 кг гречки. Пишемо: Посіяли – 6 кг. Зібрали гречки у 9 раз більше. Це можна записати так: Зібрали - 6∙ 9 (кг).

Отже, короткий запис задачі має такий вигляд:

Посіяли – 6 кг Зібрали – (6∙9) кг
На скільки кілограмів більше гречки зібрали?

Щоб дізнатися, на скільки кілограмів більше гречки зібрали, ніж посіяли, треба від 6∙9 відняти 6. Складемо вираз і обчислимо його значення: 6∙9-6=48 (кг).

Відповідь. Гречки зібрали на 48 кг більше, ніж посіяли.

 

Розв’язування задачі з письмовим планом у другому півріччі можна іноді пропонувати і для домашньої роботи. Однак у контрольних роботах учні розв’язують задачі без запису плану. Щоб заощадити час, можна не записувати слова «задача», «розв’язання» чи « план розв’язування».








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 2341;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.