Пристрої друку.

Пристрої друку призначені для виведення тексту, графічних зображень на тверду поверхню (папір, картон, плівку та ін.).їх поділяють на дві нерівні за кількістю групи: принтери (англ. print - друкувати) і плотери (англ. plot - план, креслення).

Принтери бувають - матричні, струменеві, лазерні, сублімаційні та термічні.

Матричні принтери. Використовують комбінації маленьких голок, що б’ють по фарбувальній стрічці, завдяки чому на папері залишається відбиток символу. Кожен символ, що друкується на принтері, формується набором з 9, 18 або 24 голок, сформованих у вигляді вертикального стовпчика. Недоліками цих недорогих принтерів є їхня гучна робота і невисока якість та швидкість друку.

Струменеві принтери. Генерують символи у вигляді послідовності чорнильних мікрокрапок. Друкувальна головка принтера має сопла, через які на сторінку виприскуються швидковисихаючі чорнила. Ці принтери вимогливі до якості паперу. Кольорові струменеві принтери створюють кольори, комбінуючи чорнила чотирьох основних кольорів – яскраво-блакитного, пурпурового, жовтого і чорного. Швидкість і якість друкування цих принтерів краща, ніж у матричних. Однак порівняно з матричними струменеві принтери дорожчі і потребують систематичного і якісного обслуговування.

Лазерні принтери. Забезпечують найвищу швидкість і найкращу якість друку порівняно з описаними вище типами принтерів.

Принцип дії: комп’ютер формує у своїй пам’яті «образ» сторінки тексту і передає його принтеру. Інформація про сторінку проектується за допомогою лазерного променя на барабан зі світлочутливим покриттям, що змінює електричні властивості залежно від освітленості. Після цього на барабан, що перебуває під електричною напругою, наноситься барвний порошок – тонер, частинки якого налипають на засвічені ділянки поверхні барабана. За допомогою спеціального гарячого валика принтер протягує папір під барабаном; тонер переноситься на папір і «вплавляється» в нього, залишаючи стійке високоякісне зображення.

Швидкість друкування лазерного принтера досягає 20 сторінок за хвилину. Він має роздільну здатність 300, 600 і 1200 dpi. Друкування цих принтерів може бути чорно-білим і кольоровим.

Спеціальні принтери для кольорового друкування.Найкращі зображення (практично фотографічної якості) отримують на сублімаційних принтерах. У них фарбувальні стрічки нагріваються до температури близько 4000С, при цьому фарба випаровується і переноситься на спеціальний папір. Ці принтери та матеріали до них коштують дуже дорого.

Принтер зв’язаний з комп’ютером за допомогою кабелю, один кінець якого вставляють розняттям у гніздо принтера, а інший – у порт комп’ютера (USB або LPT). Порт – це розняття, через яке можна з’єднати периферійні пристрої з центральними. Кожен принтер обов’язково має свій драйвер – програму, яка здатна стандартні команди друку комп’ютера переводити (транслювати) в спеціальні команди, що потребуються для кожного принтера.

Термічні принтери - це монохромні принтери, що використовуються для друку етикеток, ярликів, чеків, штрих-кодів, білетів для транспортних компаній та ін. В основі їх роботи лежить властивість спеціальних сортів паперу (термопапір) змінювати свій колір при нагріванні. Перевагою цих принтерів є малі розміри, мобільність - можливість працювати від автономних джерел живлення, висока швидкість і низька вартість друку, а серед недоліків - низька якість друку.

Плотери (графобудівники) використовують в основному в інженерній практиці. Вони забезпечують друкування креслень високої якості, в тому числі і багатоколірне друкування. До основних параметрів плотерiв належать: розміри відтворюваного зображення, точність відтворюваної інформації, кількість відтворюваних кольорів, швидкодія. Плотери поділяються на роликові та планшетні.

Роликові плотери прокручують папір під пером, а планшетні – переміщують перо через усю поверхню паперу, що лежить горизонтально.

Плотеру, як і принтеру, обов’язково потрібна спеціальна програма-драйвер, що дає можливість прикладним програмам передавати йому інструкції: підняти перо, провести лінію заданої товщини тощо.

Тип принтера Властивості принтерів
Швидкість друку (сторінок за хвилину) Роздільна здатність (точок на дюйм)
Монохромний режим Кольоровий режим
Матричний 1-2 -
  Струменевий   15-25   10-20 4800 по горизонталі і 1200 по вертикалі
  Лазерний   15-25   8-10 1200 по горизонталі і 600 по вертикалі
Термічний 10-15 -

 

Модем.

Модем – це пристрій для обміну інформацією з іншими комп’ютерами через телефонну мережу. Модем перетворює цифрові дані, які поступають від комп’ютера (моделює), в електричні сигнали для перетворення через телефонні лінії, і навпаки (моделює). Модеми бувають внутрішні (вбудовані в системний блок ) та зовнішні, змонтовані в окремому корпусі.

Факс– це пристрій факсимільного передавання зображення телефонною мережею. Назва «факс» походить від слова «факсиміле», що означає точне відтворення графічного оригіналу (підпису, документу тощо) засобами друку. Модем, який може передавати й отримувати дані як факс, називають факс-модемом.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 923;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.