Клавіатура.

Клавіатура – це пристрій для введення символьної інформації і керування роботою комп’ютера. Для кожного символу виділяється клавіша, натискуючи на яку ми вводимо код символа в ПК. Моделі клавіатур можуть відрізнятися одна від одної, але призначення однакових за назвою клавіш на клавіатурі співпадає.

Стандартна клавіатура містить 101 клавішу, але сучасні, клавіатури мають 104 клавіші і більше. Клавіатурний набір був розширений після створення ОС Windows – 95. Були додані такі специфічні клавіші, як виклик системного меню, клавіша, що замінює праву кнопку миші та ін.

На деяких типах клавіатур у верхній частині розміщують клавіші керування мультимедійними пристроями. З їх допомогою можна збільшувати або зменшувати гучність динаміків, вмикати чи вимикати комп’ютер тощо. Такий тип клавіатур називають мультимедійними.

За своїм призначенням всі клавіші поділяються на 4 поля:

I. алфавітно-цифрове поле (центральне) - містить клавіші з літерами, цифрами, розділовими знаками, а також керуючі клавіші;

II. поле функціональних клавіш;

III. поле управління курсором;

IV. додаткове цифрове поле або поле управління курсором.

Над додатковим цифровим полем розміщено світлові індикатори режимів роботи клавіатури Num Lock, Scroll Lockта Caps Lock.Інколи індикаторами оснащуються відповідні клавіші, і тоді окремо ці індикатори не виносяться.

І - поле . Алфавітно-цифрове поле (центральне) містить:

Клавіші алфавітно-цифрового поля, що мають подвійні позначки (а деякі - навіть три і чотири позначки). Верхні написи на клавішах працюють, коли ви набираєте текст латинськими літерами, а нижні написи – коли набираєте текст російськими літерами. Натиснення на будь-яку клавішу алфавітно-цифрового поля призводить до введення різних символів залежно від режиму роботи клавіатури.

Управляючі клавіші: Enter, Esc, Tab, Shift, Ctrl, Alt, Backspace (←), Caps Lock.

Enter - закінчення введення рядка або команди.

Esc - скасування останньої дії або вихід з поточного режиму програми.

Tab – перехід до наступної позиції табуляції (переміщення курсору на 8 символів праворуч), крім того використовується для зміни значень інших клавіш.

Ctrl, Alt, Shift - спеціальні клавіші, самостійно не працюють, вводяться в комбінації з іншими клавішами.

Backspace (←) – у різних програмах має різне призначення. Наприклад, при роботі з текстом натиснення цієї клавіші спричинить знищення символу ліворуч від курсора. Можливі варіанти позначення клавіші: без напису Backspaceабо без стрілки вліво, або двома літерами BS.

Caps Lock - режим введення великих літер (клавіша перемикач).

І ще три додаткові клавіші – дві клавіші виклику Головного меню Windows та клавіша виклику контекстного меню.

ІІ – поле. Поле функціональних клавіш містить:

Fl— F12- 12 клавіш, кожна з яких постійного призначення не має. їх використовують у прикладних програмах, де за ними «закріплюють» певні команди. Наприклад, у більшості програм клавіша F1призначена для виклику довідкової інформації.

 

ІІІ – поле. Поле управління курсором містить:

Клавіші управління курсором: ↑, ↓, ←, →, Home, End, Page Up (Pg Up), Pagе Down (Pg Dn).

Інші клавіші: Del (Delete), Ins (Insert), Pause, Print Screen,Scroll Lock.

- переміщення курсору на один рядок вгору.

↓ - переміщення курсору на один рядок вниз.

← - переміщення курсору на один символ ліворуч.

→ - переміщення курсору на один символ праворуч.

Home - переміщує курсор на початок рядка.

End - переміщує курсор на кінець рядка.

Page Up (Pg Up) - переміщує курсор на одну екранну сторінку вгору (назад).

Pagе Down (Pg Dn) – переміщує курсор на одну екранну сторінку вниз (вперед).

Del (Delete) – видалення виділених об’єктів або символу в позиції курсору (справа від курсору).

Ins (Insert) – клавіша перемикач між режими вставки та заміни символів. Якщо натиснути на клавішу встановлюється режим “заміна”, повторне натиснення встановлює режим “вставка” (“роздвижка”).

Pause – призупинити виконання команди, програми, операції. Натиснення клавіші призупиняє дію, але не відміняє її. Для продовження роботи в одних програмах натискається будь-яка клавіша, в інших – повторно натискається Pause.

PrintScreen – копіювання вмісту екрана в буфер обміну.

Scroll Lock -вмикає або вимикає режим прокрутки зображення екрана.

 

IV – поле. Додаткове цифрове поле або поле управління курсором містить:

Клавіші для введення цифр та знаків арифметичних дій або клавіші для управління курсором (робота цих клавіш залежить від положення клавіші перемикача Num Lock).

Num Lock - блокування цифр додаткового правого цифрового поля та перехід до режиму управління курсором. Повторне натиснення повертає режим введення цифр.

 

Додаток 3. Малі літери вводяться простим натисненням на клавішу. Для введення одиноких великих літер натисніть клавішу Shiftта, утримуючи її натиснутою, натискайте будь-які клавіші з символами. Режим введення великих літер здійснюється після натиснення на клавішу Caps Lock. Клавіша Caps Lock фіксує режим введення великих літер і працює як перемикач. Повторне натиснення клавіші скасовує встановлений режим. Перемикання в режим іншого алфавіту здійснюється спеціальною програмою - драйвером. Вона запускається на початку роботи і знаходиться весь час в оперативній пам’яті.

Якщо комбінації клавіш в підручниках або довідкових системах перераховані через кому, то це означає, що на клавіші необхідно натискати послідовно (натиснули на першу клавішу – відпустили, натиснули наступну – відпустили і так далі). Якщо клавіші перераховані через знак додавання, то це означає що необхідно натиснути ці клавіші одночасно, або натиснути на першу та утримуючи її натиснути на іншу клавішу і т. д. а потім їх одночасно відпустити.









Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1115;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.