Монітори.

Монітором(англ. monitor — відслідковувати, стежити) називають пристрій, призначений для виведення на екран текстових і графічних даних. Зображення на екрані утворюється з окремих точок - пікселів (англ. pixel - мінімальний елемент зображення).

Перші ЕОМ не мали моніторів і для виведення даних використовували різні друкуючі пристрої. Одним із перших комп'ютерів, у якому застосували монітор для візуалізації даних радіолокаторів, був комп'ютер Whirlwind, розроблений у Массачусетському технологічному інституті (1951 p.). На цьому комп'ютері вперше була використана алфавітно-цифрова клавіатура.


За способами відтворення зображення монітори поділяють на такі групи

Основні властивості моніторів

Розмір екрана - довжина діагоналі екрана монітора. Вимірюється в дюймах. Наприклад, 17", 24".

Розмір зерна - відстань між сусідніми точками зображення. В сучасних 17" моніторах вона становить 0,20-0,25 мм, а в моніторах більших розмірів - відповідно збільшується.

Фізична роздільна здатність - це максимальна кількість точок на одиницю довжини по горизонталі екрана, яку може відтворити монітор. Вимірюється у кількості точок на дюйм - dpi (англ. dot per inch - точок на дюйм).

Відтворювальна роздільна здатність— це кількість точок по горизонталі і по вертикалі, що відтворюються при встановленому режимі роботи монітора. Наприклад, 800 х 600, 1024 х 768, 2048 х 1536 і т. д. Практично всі монітори можуть працювати з різними значеннями відтворювальної роздільної здатності.

Частота вертикальної розгортки- величина, обернена до часу проходження пучка електронних променів із верхнього лівого до нижнього правого кута монітора. Вимірюється в герцах. Якщо частота вертикальної розгортки менша за 75 Гц, людина сприймає мерехтіння екрана, що призводить до швидкої втоми і погіршення зору. Сучасними стандартами передбачено, що монітори повинні підтримувати частоту вертикальної розгортки не менше як 85Гц.

Кількість кольорів,що може відтворити монітор. Для більшості сучасних моніторів це значення становить не менше як 16 млн кольорів.

Максимальний кут відхилення- це кут між перпендикуляром до площини екрана і лінією зору, з якої зображення на моніторі видно без суттєвого погіршення якості. Для моніторів на рідких кристалах - це одна з основних властивостей і становить приблизно 85°.

Відображення даних на екрані монітора забезпечує спеціальний пристрій, що називається відеоадаптером, або відеокартою. Його виготовляють у вигляді окремої плати, що вставляється у слот AGP(англ. Accelerated Graphic Port - прискорений графічний порт) або у слот РСІ(англ. Peripheral Component Interconnect - периферійний компонент для з'єднання) чи інтегрують у склад чіпсета на материнській платі. Опрацювання графічних даних здійснює графічний процесор. Його роботу забезпечує відеопам'ять — спеціальний розділ оперативної пам'яті. Графічний процесор і відеопам'ять, як правило, розміщуються на відео-карті. При інтеграції графічного процесора у склад чіпсета для обробки відеоданих використовується частина основної оперативної пам'яті.

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 627;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.