ІІ. Інформаційна система.

Розглянемо поняття «інформаційна система».

Система - множина взаємозалежнихелементів, які утворюють єдине ціле

Відповідно інформаційна система - це система, основним завданням якої є реалізація інформаційних процесів - збирання, зберігання, передавання, обробка, захист повідомлень.

Інше визначення: Інформаційна система – це сукупність інформаційних ресурсів (інформації) і технологій їх опрацювання.

 

Додаток 1. Розглянемо роботу метеорологічного центру як приклад інформаційної системи. Для прогнозування погоди центр має розширену мережу метеорологічних станцій, які через певний інтервал часу збирають дані про стан навколишнього середовища: температуру повітря, його вологість, напрям і силу вітру, наявність і вид опадів тощо. Ці дані через комп'ютерну, телефонну, телеграфну мережу чи за допомогою радіозв'язку надходять до метеорологічного центру. Сюди ж каналами космічного зв'язку надходять повідомлення від спеціалізованих метеорологічних супутників Землі.

Повідомлення про погоду з різних джерел упорядковуються, за необхідності подаються в іншому вигляді (перекодовуються) і фіксуються в базі даних. Вони зберігаються протягом багатьох років. За спеціальною програмою дані обробляються і передаються у вигляді прогнозу погоди споживачам. Такими споживачами є, наприклад, засоби масової інформації - телебачення, радіо, періодичні видання (друковані й електронні), які регулярно повідомляють прогноз погоди своїм глядачам, слухачам або читачам.

Мати достовірний прогноз погоди дуже важливо організаторам польотів літаків, екіпажам морських і річкових суден, працівникам сільського господарства, будівельникам, альпіністам тощо. У більшості випадків вони не можуть обмежитися стандартним прогнозом погоди на один день. їм потрібна детальніша інформація, і вони звертаються до працівників метеослужби з додатковими запитами. Працівникам сільського господарства важливо знати прогноз погоди на кілька тижнів або місяців, аеропорту важливо знати стан погоди на всьому шляху перельоту літака і на різних висотах над рівнем моря.

Розглянутий приклад дає підстави стверджувати, що для прогнозування погоди в метеорологічному центрі створена інформаційна система:

· складові об'єкти, що забезпечують збирання повідомлень із різних джерел, - це метеорологічні станції, метеорологічні повітряні зонди, метеорологічні супутники Землі тощо;

· канали передавання повідомлень - радіо, телевізійний, телефонний, телеграфний зв'язок, комп'ютерні мережі тощо;

· складові об'єкти, що забезпечують упорядковане зберігання повідомлень та їх обробку, - це сам метеорологічний центр з його системою упорядкування і зберігання повідомлень, зі співробітниками, обчислювальними пристроями, спеціальними програмами, які на основі отриманих повідомлень створюють нову інформацію - прогноз погоди;

· споживачі інформації - ними можуть бути жителі окремого регіону, країни або всієї планети.

Інформаційними системами, але вже з іншими завданнями, є: система управління виготовленням певної продукції, бібліотека, фінансова або товарна біржа, аналітичний центр соціологічних досліджень, довідкова система залізничного вокзалу тощо.

 

Будь-яка інформаційна система має апаратну і програмну складові.

Апаратна складова - це комплекс технічних засобів, що включає пристрої обробки і зберігання повідомлень, пристрої введення і виведення, засоби комунікацій.

Програмна складова - комплекс програм, які забезпечують реалізацію інформаційних процесів пристроями інформаційної системи.

Наявність і узгодженість у роботі апаратної і програмної складових є обов'язковою умовою функціонування інформаційної системи.

У подальшому будемо розглядати інформаційні системи, що використовують комп'ютери для реалізації інформаційних процесів.

При певних спрощеннях інформаційною системою можна вважати і окремо взяту ЕОМ з комплексом програм, оскільки вона забезпечує реалізацію основних завдань інформаційної системи - збирання, зберігання, передавання і обробку повідомлень

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 710;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.