OHSAS 18001

Державнім комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики наказом від 27 грудня 2010 року № 594 затверджено ДСТУ OHSAS 18001 – 2010 “Системи управління гігієною та безпекою праці”.

Він призначений для створення безпечних і здорових умов праці шляхом введення умов, які дозволяють підприємству систематично виявляти та контролювати ризики безпеки і здоров’я, знижувати вірогідність потенційних аварій. Стандарт сприяє виконанню вимог законодавства і підвищує загальну продуктивність праці.

Вимоги стандарту OHSAS 18001 повністю сумісні з системою менеджменту згідно ISO 9001 і системою екологічного менеджменту ISO 14001 для максимально ефективного виконання обов’язків по охороні здоров’я і безпеки персоналу.

Перед тим, як приступити до розробки стандарту, потрібен ретельний аналіз і осмислення, істотне опрацювання та поповнення внутрішньої нормативно-правової бази підприємства, а також досить великий обсяг підготовчої і повсякденної роботи щодо її практичного впровадження та забезпечення наступного результативного функціонування. Це відноситься й до інших нових моделей управління.

Тому, приступаючи до розробки системи управління, фахівці насамперед повинні визначитися, яка з моделей ближче за своєю ідеологією, за можливостями реалізації проголошених ідей, більш відповідає характеру виробництва; яку нормативно-правову і яких фахівців, професійно готових до впровадження сучасних систем управління, має у своєму розпорядженні підприємство, і прийти до однієї адекватної за структурою та змістом моделі. При цьому може бути кілька варіантів щодо розробки/опрацювання систем. Який, чи можливо, які з них вибрати, на основі яких вибудовувати основу системи управління, – право кожного підприємства, оскільки нові моделі, що рекомендуються, не носять обов’язкового характеру.

Підприємства, які мають у своєму розпорядженні систему управління, можуть здійснюватися поетапний перехід до більш досконалої моделі, наприклад, на підставі функціонально – процессного підходу, що одночасно поєднує в особі реалізацію функцій на управлінському рівні та управління виробничими процесами. Для цього на підприємстві розробляється Методика по організації роботи з охорони праці, як один із розділів OHSAS 18001:2007 так, як однією з вимог цього стандарту є дотримання підприємства вітчизняного законодавства з охорони праці.

У стандарті OHSAS 18001 розглядаються такі ключові аспекти:

- планування дій з виявлення, оцінки і контролю ризиків;

- програма менеджменту OHSAS;

- структура і відповідальність;

- навчання, ознайомлення і компетентність;

- консультації та обмін інформацією;

- операційний контроль;

- готовність до інцидентів та оперативне реагування;

- оцінка ефективності, вимірювань і поліпшень.

SA 8000

Стандарт SA 8000 був опублікований у 1997 році, пе-реглянутий – у 2001 році.

Мета стандарту – сприяти постійному поліпшенню умов наймання і здійснення трудової діяльності, виконання етичних норм цивілізованого суспільства.

Стандарт SA 8000 був створений для того, щоб компанії могли підтвердити використання соціально-відповідальних підхо-дів у своїй діяльності. Система менеджменту, заснована на вимогах SA 8000, має загальні вимоги з ISO 9001. Так, напри-клад: визначена керуванням політика компанії в сфері соціаль-ної відповідальності, аналіз і перевірки з боку керівництва, планування, оцінка і вибір постачальників, прийняття коригу-вальних дій.

Крім перерахованих вище розділів, стандарт містить специ-фічні вимоги в сфері соціальної відповідальності, що стосують-ся використання дитячої праці, тривалості робочого часу, питань оплати праці, застосування дисциплінарних заходів, а також неприйнятність будь-якого виду дискримінації.

У світі вже давно прийнято, що підприємства, на яких при-діляється значна увага персоналу, створенню необхідних і ком-фортних умов для роботи, є надійними партнерами у взаємовідносинах.

Використання етичних підходів до суспільства в цілому і до своїх співробітників, зокрема створення сприятливої атмосфе-ри в колективі, є критерієм високого рівня менеджменту. І на-впаки, співробітництво з компаніями, які не виконують ці вимоги, вважається неетичним і пов'язаним з додатковими ри-зиками.

Стандарт SA 8000 спрямований на забезпечення привабли-вості умов наймання для співробітників, поліпшення умов їх-ньої праці і життєвого рівня. Компанії, у яких менеджмент здійснюється відповідно до вимог стандарту SA 8000, мають конкурентну перевагу, яка полягає у високій мотивації персоналу, що у свою чергу дозволяє ефективніше застосовувати су-часні системи менеджменту для досягнення намічених цілей, забезпечуючи при цьому постійну рентабельність.

А наявність на підприємстві інших стандартів, таких як ISO 9000, ISO 14000, OHSAS 18001 і т.д., доповнює стандарт SA 8000, забезпечуючи основу для інтеграції в рамках загальної си-стеми менеджменту, що веде до скорочення ризиків і підвищен-ня прибутковості компанії.

Використання стандарту SА 8000 приводить до таких результатів:

1. З'являється чітке визначення порядку та умов приймання на роботу і здійснення трудової діяльності.

2. У результаті застосування підходу з точки зору систем менеджменту встановлюється соціальна відповідальність як закон при веденні бізнесу.

3. Відбувається постійне удосконалення умов праці.

4. З'являється можливість за допомогою сертифікації провести незалежну перевірку соціальної орієнтованості підприємства.

5. Сприяє появі офіційної схеми для залучення акціонерів та інших зацікавлених сторін.

6. Приводить до появи чітких і доступних для користування рекомендацій.

Ключові принципи стандарту:

Праця неповнолітніх: Не слід заохочувати і використовувати. Якщо використовується - необхідні умови для отримання освіти, якісного відпочинку та ін..

Примусова праця: Люди мають право змінити роботу і не повинні працювати примусово.

Здоров'я та безпека: Робота не повинна вести до шкоди, втрати здоров'я. Роботодавець зобов'язаний створити безпечні умови праці.

Свобода об'єднань: Люди мають право голосу через профспілки і колективний договір.

Дискримінація:Просування по службі, зарплата повинні бути рівними і справедливими. Заборонена дискримінація за статевою ознакою, віком, фізичним недолікам, віросповіданням, національності, вагітності та материнству, сексуальної орієнтації, політичної приналежності, приналежності до об'єднань і союзів.

Дисципліна:Заборонені покарання та образи.

Години роботи: Переробки допускаються тільки на обмежений час і за колективним договором.

Заробітна плата: Люди повинні отримувати зарплату регулярно і достатню для життєзабезпечення.

Система управління підприємством: Відповідає законодавству і базовим міжнародним документам з праці та соціальних гарантій.

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» – ISO 9001, ISO 14001.

ПАТ Київська виробнича компанія «Рапід» - ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001.

ТОВ «Таркетт Вінісін» – ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001.

 

Використана література: [3, 4, 7, 8, 9,10, 17, 28, 32].

 

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 760;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.