Міжнародні стандарти якості ISO серії 9000.

Концепція TQM лежить в основі міжнародних стандартів ISO серії 9000, формування яких пов’язують із виникненням нового сучасного етапу розвитку управління якістю в світовій економіці – універсального управління якістю.

Міжнародні стандарти ISO встановлюють певний мінімум вимог, які дозволяють регулювати відносини між виробниками та споживачами продукції. А концепція TQM призначена лише для внутрішніх потреб виробників. Якщо стандарти ISO відповідають на питання, що робити для забезпечення якості, то концепція TQM – як це робити.

У стандартах ДСТУ ISO серії 9000 встановлено вісім принципів управління якістю, які найвище керівництво може використовувати для поліпшення показників діяльності організації: а) орієнтація на замовника; б) лідерство; в) залучення працівників; г) процесний підхід; д) системний підхід до управління; е) постійне поліпшення; ж) прийняття рішень на підставі фактів; й) взаємовигідні стосунки з постачальниками.

В Україні стандарти ISO серії 9000 введено методом прямого впровадження і затверджено як національні. Діючим законодавством Україні передбачена як обов’язкова сертифікація продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу, так й добровільна сертифікація. Основні види сертифікації наведено у Додатку А.

Обов’язковій сертифікації підлягають види продукції, зазначені в Переліку видів продукції, що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні [86]. Також обов’язкова сертифікація проводиться для забезпечення безпеки продукції, процесів або послуг, захисту життя, здоров’я та майна людей, охорони довкілля. Зазначимо, що стандарти ISO серії 9000 призначені для добровільного використання. Вони стають обов’язковими , коли цього зажадає клієнт або суспільство.

Практика впровадження систем управління якості України свідчить про те, що вітчизняні підприємства, з одного боку, недостатньо розуміють або не знають переваги впровадження систем управління якості і тому їх не застосовують, а з іншого - розчарувалися у їх результативності та ефективності і тому не підтримують сертифікацію зазначених систем.

Стандарти ISO серії 9000 в Україні прийняті, як національні (ДСТУ ISO серії 9000) і призначені для сприяння організаціям у впровадженні та забезпеченні функціонування ефективних систем управління якістю продукції.

ДСТУ ISO 9001 установлює вимоги до системи управління якістю, які можна застосовувати для внутрішніх цілей організації або для цілей сертифікації чи контрактних. Він зосереджує увагу головним чином на результативності системи управління якістю щодо задоволення вимог замовника. Цей стандарт дає змогу організації узгодити або інтегрувати свою систему управління якістю з відповідними вимогами до систем управління. ДСТУ ISO 9001 не встановлює безпосередньо вимог до продукції.

Узагальнення переваг TQM та ДСТУ ISO серії 9000 та порівняння їх основних принципів представлено в табл. 3.5.

Таблиця 3.5.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1248;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.