Вигляд спектру. При вимірюванні спектру Н,Н-COSY намагаються звузити спектральний діапазон таким чином, щоб на краях спектру не було пустого місця

 

При вимірюванні спектру Н,Н-COSY намагаються звузити спектральний діапазон таким чином, щоб на краях спектру не було пустого місця, але щоб всі сигнали попали у спектр. Отриманий таким чином спектр є аналогічним до оглядового одновимірного протонного спектру. Нижче, на Рис. 31 показано приклад такого спектру, що був виміряний для похідної бензофурану 9.

 

 

Рис. 31. Оглядовий спектр COSY сполуки 9.

 

Як бачимо, у такому спектрі хоча і міститься вся необхідна інформація, але вилучити її досить важко, оскільки ряд кроспіків розташовані дуже близько від діагоналі і їх складно віднести до конкретних сигналів в одновимірному спектрі. Тому для аналізу часто використовують не оглядові спектри, а їх фрагменти. Так, з наведеного вище спектру видно, що всі цікаві сигнали знаходяться в діапазоні від 6 до 8 м.ч. Тому доцільно записати саме цей фрагмент спектру. Його зображено на Рис 32:

 

Н4
Нa
Нa
Н6
Н3
Нb
А
В
Б
6.4
6.6
6.8
7.0
7.2
7.4
7.6
7.8
6.4
6.6
6.8
7.0
7.2
7.4
7.6
7.8

Рис. 32. Інформативний фрагмент спектру Н,Н-COSY сполуки 9.

 

Отриманий у такий спосіб спектр більш зручний для аналізу ССВ. Зі спектру також видно, що інтенсивність кроспіку пропорційна величині КССВ, отже, можна робити висновки про наявність далеких ССВ (методику з’йомки Н,Н-COSY спектру можна настроїти так, що будуть проявлятися лише крос-піки між протонами з далекою ССВ). Слід також зауважити, що в спектрі Н,Н-COSY можуть спостерігатися піки домішок, навіть коли їх погано видно в одновимірному спектрі. Такий сигнал ми спостерігаємо поблизу 7 м.ч.

 

6.4. Аналіз спектру Н,Н-COSY

 

Аналіз спектру Н,Н-COSY полягає у визначенні координат кроспіків. Для проведення цієї процедури від кожного кроспіка проводять горизонтальну та вертикальну лінії до перетину з діагоналлю. Наприклад, для кроспіка А, що зображений на Рис. 32, горизонтальна лінія проходить через дублет протона Нa при 7,57 м.ч., а вертикальна – через дублет протона Нb при 6,40 м.ч. Отже, кроспік А свідчить про спін-спінову взаємодію між цими протонами. Кроспіки є симетричними відносно діагоналі, тобто одній КССВ відповідає два еквівалентних кроспіки в спектрі Н,Н-COSY. Для дослідження ССВ можна використовувати будь-який з пари кроспіків. Наслідком віцинальної взаємодії між протонами Н6 та Н7 є поява в спектрі кроспіка Б. Більш слабкий кроспік В відповідає взаємодії через 4 хімічних зв’язки між протонами Н4 та Н6.

 

6.5. Подання результатів

 

Результати аналізу спектрів COSY зручно подавати у графічному вигляді, користуючись структурною формулою сполуки. На ній біля відповідних протонів позначаються величини хімічних зсувів, а наявніcть кроспіку позначаються вигнутими стрілками між ними. Приклад такого подання даних для описаного спектру показано нижче:

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 509;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.