Відбиті сигнали

У розділі 2.4.1 було показано, що сигнали, які перебувають поза спектральним діапазоном (оскільки вони не відповідають критерію Найквіста), хоча і детектуються спектрометром, але мають неправильну частоту. Їх називають відбитими сигналами. Наявність в спектрі відбитих сигналів може викликати при інтерпретації помилки, оскільки заздалегідь невідомо, правильний хімічний зсув у сигналу чи ні. Точне розташування відбитих сигналів у спектрі залежить від використаної схеми квадратурного детектування та від того, наскільки далеко перебуває сигнал від обраного спектрального діапазону. Існують дві схеми квадратурного детектування, що називаються детектуванням з паралельною, або послідовною вибіркою. Ми не будемо аналізувати їхні відмінності, зазначимо лише, що у схемі з паралельною вибіркою (комплексне Фур'є-перетворення) сигнал ніби намотується на спектральне вікно і проявляється в протилежному боці спектра (Рис. 2.9б). У схемі з послідовною вибіркою (реальне Фур'є-перетворення) сигнал відбивається від найближчого до нього краю спектрального діапазону (Рис. 2.9в). В залежності від схеми, що використовується у приладі, відбиті сигнали Ви можете спостерігати в різних кінцях спектру.

Зазвичай, у протонній спектроскопії вдається легко ідентифікувати відбиті сигнали, оскільки вони, на відміну від всіх інших, мають викривлену фазу. У гетероядерній спектроскопії, коли присутній тільки один сигнал, про фазу сигналу судити неможливо, оскільки в кожному разі її можна встановити довільно за допомогою фазової корекції. У цьому випадку для з'ясування природи сигналу слід змінити спектральний діапазон і простежити за переміщенням піка. Якщо сигнал не є відбитим, його абсолютна частота залишиться незмінною.

Рис 2.9.Відбиті сигнали. У спектрі (a) положення в спектрі всіх сигналів відповідає частотам їхнього резонансу. У спектрах (б) і (в) спектральне вікно було обране неправильно. У спектрі (б) показано, як сигнал відбивається назад у спектр від далекої границі вікна, якщо застосовано паралельну вибірку, тоді як у спектрі (в), що отриманий за допомогою послідовної вибірки, сигнал відбивається від ближнього краю спектрального вікна. Найчастіше фаза відбитих сигналів має викривлення.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 585;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.