Лекція 12. Мережева технологія MPLS.

Англомовний термін "Multiprotocol Label Switching" перекладається в монографії як багатопротокольна комутація по мітках. У технічній літературі попадаються інші переклади, серед яких можна знайти і не зовсім вдалий варіант: "комутація міток". Адже комутуються не мітки, а пакети. У назві технології MPLS вельми істотні слова "багатопротокольна комутація". Вони указують на те, що технічні засоби MPLS застосовні до будь-якого протоколу мережевого рівня. При традиційному транспортуванні пакету з використанням на мережевому рівні протоколу, що не передбачає створення віртуальних з'єднань, кожен маршрутизатор самостійно ухвалює рішення про те, до якого маршрутизатора переслати цей пакет далі. Такий спосіб транспортування по-англійськи називається hop-by-hop. Інакше кажучи, в кожному маршрутизаторі на шляху проходження пакету аналізується його заголовок і виконується алгоритм мережевого рівня. Проте в заголовку пакету міститься значно більше інформації, чим потрібне для того, щоб вибрати наступний маршрутизатор. Дослідження, в результаті яких з'явилася ідея MPLS, були початі у середині 90-х років. Фахівці шукали способи прискорення і спрощення маршрутизації. Один з таких способів - відмова від аналізу громіздких таблиць маршрутизації, який виконується в процесі передачі пакетів по мережах IP. Було запропоновано перенести цю процедуру в мережу MPLS. Деякі автори вважають за краще говорити про домен MPLS, що представляється вельми логічним.

Інша розшифровка абревіатурі MPLS - Multiprotocol Lambda Switching. Це словосполучення іноді скорочують таким чином: MPLambdaS. Можливість розповсюдження концепції багатопротокольної комутації по мітках на оптичні і інші технології передбачається в наступній (узагальненій) версії MPLS. Вона одержала назву GMPLS. Технологія GMPLS активно розробляється OIF (Optical Internetworking Forum) і ODSI (Optical Domain Service Interconnect) Forum, а також поряд інших організацій.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 674;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.