Інструменти для свердління, їх види та призначення. Технологія свердління отворів.

Свердління застосовують для виготовлення круглих (циліндричних) отворів під шипи (шканти), шурупи, болти тощо.

Свердла складаються із різця, а вгорі стержня - хвостовика, яким кріплять свердло в пристрій.

Ложкове (перове) свердло діаметром 1,5-15 мм (див. рис. 17, а) має робочий поздовжній жолобок, що закінчується гострим звуженим кінцем - лезом. Одна кромка загострена, а друга - тільки спрямовує і центрує свердло. Ложкові свердла застосовують рідко (під болти, нагелі, шурупи) тому, що необхідно стружку витягувати з отвору, натискати зверху, а якість обробки невелика.

Завиткоподібне свердло (б) застосовується так само, як і ложкові, але закінчується завитком, який угвинчується в деревину і частково викидає стружку.

Шилове свердло (в) має форму тригранника. Ним висвердлюють отвори під шурупи.

Центрове (центроперове) свердло (г) діаметром 12-15 мм у робочій частині має вигляд лопатки з шилоподібним центром і дорожником, що підрізує деревину по колу, і плоского різця, який знімає підрізану деревину по колу у вигляді гвинтової стружки. Радіус дорожника дещо більший від радіуса різця. Тому одержуємо отвори з чистими стінками. На центрове свердло необхідно натискати зверху, тому застосовують його для неглибоких отворів, оскільки воно не викидає стружку.

Гвинтове свердло (д) у вигляді гвинта, що закінчується двома різцями і конусоподібним гвинтом, який під час свердління втягує свердло в деревину без особливого натиску. Ці свердла дають змогу висвердлювати глибокі чисті отвори діаметром від 6 до 40 мм, оскільки стружка сама викидається на поверхню деревини.

Спіральні (шнекові) свердла (е) мають аналогічну будову, але тільки одну спіраль.

Пробкове свердло(є) закінчується сталевою циліндричною коробкою діаметром 15-20 мм з діаметральною перегородкою. Нижня кромка стінки (інколи з зубцями) підрізує деревину по колу, а діаметральна перегородка - плоским різцем. Пробкове свердло висвердлює сучки, які потім залатують пробками (вставками).

Зенкувальне свердло (ж) має вигляд конуса з поздовжніми канавками і застосовують для конічного розсвердлювання верхньої частини готових отворів під головки шурупів. На свердлильних верстатах застосовують спіральні свердла (з, і, к). Свердла гострять на наждачних брусках або дрібними напилками.

Рис. 17. Види свердл

Технологія свердління отворів. Організація роботи при свердлінні.Для ручного свердління застосовують такі пристосування: бурав, коловорот, свердлилка, шестеренчастий дриль, тріскачка.

Бурав(буравчик) (див. рис. 18, а, б) має Т-подібну ручку або хвостик з отвором для ручки, а з другого боку різальну гвинтову частину. Застосовують його для свердління неглибоких отворів діаметром від 2 до 38 мм.

Коловорот (в) складається зі стального колінчастого валика 3, посередині якого вільно насаджена ручка 4; внизу патрон 7 для кріплення свердла і тріскача 6; на верхньому кінці натискна головка 1.

Свердлилка (г) складається зі стального стержня з різьбою 11, патрона для свердла 12, вільно обертаючої головки 9 і металевої ручки-гайки 10. Застосовують його для свердління неглибоких отворів діаметром до 5 мм.

Шестеренчастий дриль(д) складається зі стержня (вала, шпинделя) з патроном 15 для свердла 16 і конічної зубчатої передачі 14. Обертанням ручки можна надати стержню через зубчату передачу однобічний обертальний рух. Натискають на дриль під час роботи безпосередньо верхньою ручкою.

Тріскачказастосовується в тих випадках, коли коловоротом неможливо робити повного оберту, або коли коловорот не підходить по висоті. На робочий вал тріскачки зверху нерухомо насаджений храповик з нахиленими зубцями, який обертається за допомогою бокової ручки. Внизу робочого вала розміщається патрон, в який вставляють свердло. Щоб не застосовувати тріскачку окремо, використовують коловорот із тріскачкою (е).

Прийоми роботи коловоротом показані на рис. 18. Якщо просвердлюють наскрізні отвори, то на місці виходу свердла під деталь підкладають брусок, щоб запобігти виколюванню. Центр свердла ставлять точно в центр позначеного отвору.

Рис. 18.Пристосування для ручного свердління і прийоми роботи ними: 4,17 - ручки, 2 - натискна головка, 3 - стержань колінчастий, 5 - кільце перемикач, 6 - механізм зчеплення, 7,12,15 - патрон, 8 - кулачки патрона, 9 - головка-грибок, 10 - ручка нарізна, 11 - спіральний стержень, 13 - ручка приводу, 14 - зубчата передача, 16 - свердло.

Безпека праці під час свердління.При ручному свердлінні слід дотримуватись таких правил безпеки праці:

1. Оброблювальні заготівки слід міцно закріплювати у верстак або інший пристрій.

2. Передавати інструмент з рук в руки лише ручкою вперед.

3. Всі інструменти мають бути добре нагострені.

4. Заточувати інструмент на точилі можна лише в захисних окулярах. Заточувальний інструмент надійно закріплювати.

5. Наждачний круг і різальні інструменти мають бути закритими захисними кожухами.

6. Інструмент необхідно зберігати в спеціально відведенх місцях.

7. Не можна залишати інструмент на краю верстака, настилу.

8. Наприкінці свердління обертання свердла слід сповільнити, щоб не пошкодити нижній край отвору.

9. Висвердлюючи горизонтальні отвори, ручку-головку впирають у кортус, притискаючи її рукою, а не грудьми.

10. Свердлильний інструмент слід тримати так, щоб свердло не було направлено в бік робітника.








Дата добавления: 2015-07-10; просмотров: 7045;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.